Egy időjós mormota

 2010.02.02. 18:47


Aki olvasta a régebbi bejegyzéseimet is, emlékezhet, hogy mennyire elvarázsoltak minket az USAban élő és általunk alaposan megfigyelt kisállatok - például itt.

Az Indexen ma megjelent egy cikk, mely egy híres mormotáról szól, pont olyanról, amilyet mi is láttunk :-)

"Az Egyesült Államok – vagy legalábbis Pennsylvania – leghíresebb időjósa nem ember, hanem mormota. Ő a szülővárosáról elnevezett Punxsutawney Phil, akit cilinderes, túlságosan ráérő öregurak minden február 2-án előrángatnak odújából, és megkérdezik, meddig tart a tél. Ha a mormota meglátja az árnyékát, akkor még legalább hat hét zimankóra számíthatunk, ha nem, akkor korán jön a tavasz. Állítólag. (...)


Punxsutawney Phil kedden magyar idő szerint délután fél kettőkor ismét megnyilatkozott. A Punxsutawney Mormota Klub jól öltözött tagjai több mint tízezer ember előtt olvasták fel a mormota jóslatát: még hat hétig tart a tél. Az addig éljenző tömeg ekkor fújolni kezdett, mire az egyik klubtag megjátszott ijedséggel annyit mondott: „Ne a hírhozót bántsák”.

Phil, az erdei mormota (Marmota monax) ezután jól megérdemelt pihenőjére vonult el – a helyi gyerekkönyvtár melletti légkondis lakásában él „feleségével”, Phyllisszel. (Mivel a mormoták vadon hat, fogságban pedig körülbelül tíz évig élnek, a punxsutawney-i mormotanapot viszont 124 éve ünneplik meg, ők a sokadik Phil és Phyllis a sorban.) Az 5,4 kilós rágcsáló egy átlagos napja úgy telik, hogy eszik, alszik és hagyja, hogy turisták fotózzák. Egyszer megpróbált elszökni, de elkapták, és visszazárták a jólétbe."

(Cikk és kép innen.)

A lényeg: valószínűleg még marad a tél. De lehet, hogy nem. Végülis, nem tudom, lehet-e egy mormotának hinni :-)

Címkék: vicces állatok ezmegaz

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr643593530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoriBlog 2010.02.02. 18:47:00

:-))) Koszi a filmtorteneti informalast :-) A mormotai idojoslas szerintem is santit... inkabb csak eszik meg alszik :-)

Kátya 2010.02.02. 18:47:00

Pánkszátóni Filt mindannyian jól ismerjük, bár főleg azok, akik látták az Idétlen időkig c. fantasztikus filmremeket Bill Murray és Andy McDowell főszereplésével, amikor is Bill minden áldott nap ugyanarra a napra ébred, és ez épp az a nap, amikor Pánkszátóni Filt előrángatják. Az 50 első randi szerintem ennek a filmnek a koppintása, bár jóval viccesebbre sikerült.
De nem is ez a lényeg, hanem hogy még 6 hétig tél lesz (szerintem inkább 6 hónapig...a dolgok jelenlegi állása szerint). Egyébként meg azt hallottam, hogy a mormoták (=szőrös óriás nokedli) elég nagy léhűtők, tehát nem biztos, hogy nagyon hinni lehet neki. Meg hát ugye hogy is hihet az ember olyasvalakinek, aki megijed a saját árnyékától?! Na majd meglátjuk! :-)
süti beállítások módosítása