Nemrég úgy alakult, hogy egy kicsit több vaj volt itthon, mint szokott, és mivel nemsoká utazni indulunk, lassan fel kellett használni. Még régen néztem ki egy kedvenc oldalamon ezt a pound cake receptet, amelybe viszonylag sok vaj kell, viszont egyszerű és nagyon dicsérik,  így eljött az ideje, hogy megsüssem.


Ha nagyon le akarnám fordítani, akár hívhatnám "fontos" süteménynek is, de csupán ezt hallva inkább azt gondolhatnánk, hogy fontos például megenni, vagy elvinni valahová időre, mintsem a valódi névadó jelentésére gondolnánk. Történetesen ez a sütemény ugyanis az angol / amerikai font (pound) mértékegységről kapta a nevét, mely kb. 454 grammnak felel meg. A süteménybe a hagyomány szerint 1:1:1:1 arányban kerül vaj, cukor, tojás és liszt. A mai, modernebb verziók ugyan már sokszor eltérnek az eredeti arányoktól, és rengeteg variációja létezik, a végeredmény mindig hasonló: egy egyszerű, de nagyon finom, vajas-édes, könnyű sütemény, amely kávé, tea vagy csak egy pohár tej mellé ideális társ. Például napsütéses délutánokon, vagy álmos reggeleken. Tízóraira, vagy este, csak úgy csipegetve. 

Azok kedvéért, akik esetleg nem akarnak sok cukorral dolgozni: én édesítővel csináltam, és teljesen jó lett az állaga és az íze is. (Az édesítő dobozán mindig rajta van, hogy mekkora adag mennyi cukornak felel meg, könnyen át lehet számolni.)


Hozzávalók:

- 3 nagyobb tojás
- 3 ek tej
- másfél tk vanília kivonat
- 126 g liszt
- 23 g kukoricakeményítő
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk só
- 150 g cukor
- 185 g vaj

Nagyon fontos, hogy a hozzávalókkal szobahőmérsékleten kezdjünk el dolgozni, mert így érhetjük el a tökéletes állagot. 

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Vajazzunk ki egy 23 x 13 x 8 cm-es gyümölcskenyér - téglatepsi-formát (nem tudom, mi a szakkifejezés, de ITT megnézhető), nem baj, ha nem pontosan ekkora, de törekedjünk nem túl eltérő méretűt találni. Én még sosem használtam az ilyen formámat, abban a kezdő csomagban volt, a többi tortaformával, piteformával, stb. együtt, amit anyukámtól kaptam, amikor elköltöztem otthonról, de egy-két centis eltéréssel ez a méret volt. Az aljára tegyünk sütőpapírt, és azt még egyszer vajazzuk át.

Egy tálban keverjük össze a tejet, tojást és vanília kivonatot. Egy másik tálban keverjük össze az összes száraz hozzávalót. Adjuk a vajat és a tojásos keverék felét a száraz hozzávalókhoz, és robotgéppel keverjük kb. 1 percig, előbb alacsony, majd közepes sebességgel. Fokozatosan adjuk hozzá a maradék tojásos keveréket is, kétszerre, és minden hozzáadás után fél-fél percet keverjük. 

Öntsük a tésztát a formába és simítsuk el a tetejét egy spatulával. Süssük kb. 45 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna színű lesz és a tűpróbán is sikerrel átmegy a süti. Ha korábban barnulna a teteje, lefedhető sütőpapírral vagy alufóliával, nehogy megégjen.

Sülés után kb. 10 percet a formában hűljön, utána pedig rácson hűtsük ki teljesen. Sokáig friss marad, nem szárad ki. Akár tejszínnel, friss gyümölccsel is fogyasztható, nekünk csak úgy magában is nagyon ízlett.

Van ilyen "egyszerű, de nagyszerű" receptetek?

Címkék: gasztro vanília desszert vaj tejtermék gyorrs

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr753593583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása