Végre lecsengett a Valentin-napi őrület! Bár alapvetően szeretem a giccses, a rózsaszínű vagy épp csillogó dolgokat (elég csak a blogom színvilágára gondolni), a Valentin-nap mégis kiborít. Nem azért, mert "olyan amerikai" és mert "csak marketing-fogás". Nem tudom megmagyarázni, miért, egyszerűen egyáltalán nem hiányzik, hogy szívecskés-cuki ajándékot, piros rózsát, vagy kétszemélyes vacsorát kapjak pont február 14-én, és fordítva: ilyeneket adni sincs kedvem, csak ezen a napon. Azt sokkal inkább a szeretet-szerelem ünnepeként veszem, amikor Pisti tulipánnal vár a reptéren, amikor megérkezem. De végülis az a szép, hogy mindenki maga dönt, mit és hogyan ünnepel, nem? :-) Ki hogy áll a Valentin-naphoz?
Mi a valentinnapozás helyett egy tartalmas, igazán finom salátát ettünk, melyben zöldség, hús, sajt és egy kevéske kenyér is van. Az egész ízvilágán nagyot dob a kéksajt, amely finoman ráolvad a kenyérkarikákra, így szelídül egy kicsit az íze, de azért nem veszti el a karakterét sem. Még egyes húsevő-melegvacsorások is elismerően nyilatkoztak! :-)
Mi a valentinnapozás helyett egy tartalmas, igazán finom salátát ettünk, melyben zöldség, hús, sajt és egy kevéske kenyér is van. Az egész ízvilágán nagyot dob a kéksajt, amely finoman ráolvad a kenyérkarikákra, így szelídül egy kicsit az íze, de azért nem veszti el a karakterét sem. Még egyes húsevő-melegvacsorások is elismerően nyilatkoztak! :-)
Hozzávalók: (2 személyre)
- 2 jó nagy marék (vegyes) zöldsaláta (én előre csomagoltat vettem)
- kb. 15-20 dkg sertéshús (pl. karaj), vagy csirkehús, esetleg korábbról maradt sült hús
- 1 kisebb bagett, felszeletelve, vagy csak kisebb kenyérdarabok
- 5 dkg kéksajt
- 1 dl olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek fehérborecet
- 1 kk cukor
Az olajat az átnyomott (lereszelt) fokhagymával alaposan összekeverjük. Egy keveset ebből egy serpenyőbe teszünk, és a csíkokra vágott húst megpirítjuk benne pár perc alatt. A húst sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
A kenyérszeleteket sütőlapra rakosgatjuk, és egy kevés fokhagymás olajjal megkenjük őket. A sütő grill fokozatán (vagy csak serpenyőben) kicsit megpirítjuk a szeleteket, majd a sütőből kivéve egy-egy csipet kéksajtot rakunk a tetejükre. Visszarakjuk még pár percre a kéksajtos szeleteket, amíg a sajt szépen elolvad rajtuk.
A salátaöntet egyszerű: a maradék fokhagymás olajhoz adjuk az ecetet és a kevés cukrot, majd alaposan összekeverjük.
A tálaláshoz a salátát, a még langyos húst és az öntetet keverjük alaposan össze, és a meleg, sajtos bagett-karikákkal tálaljuk! Egyszerű és nagyon finom! :-)
A recept egy német könyvből származik, címe: Salate... :-)