Amikor életemben először csináltam töltött paprikát, már kettesben éltünk Pistivel Debrecenben, és nagyon élveztem, hogy végre valami hagyományos magyaros ételt is előállítottam, ráadásul még finom is lett. Mivel azonban csak ketten voltunk, összesen négy paprikát töltöttem meg, és még két húsgombócra futotta a töltelékből. Nekem ez a mennyiség természetes volt, hiszen elég volt egy-két alkalomra kettőnknek, nem untuk meg, nem romlott meg, stb. Pisti azonban rendkívül viccesnek találta, hogy én összesen csak négy paprikát csináltam, mert náluk ez otthon mindig legalább kétszer ennyivel kezdődött. Természetesen elmesélte a mamájának is, hogy "Bori összesen négy paprikát csinált, képzeld már el", és a mamája nagyon jót derült ezen... :-) A mama utána még hetekig emlegette nevetgélve, hogy hát ez milyen jópofa, négy paprikáért megfőzni... :-))
Én azonban azóta is tartom magam az elveimhez, úgyhogy a minap is "csak" öt paprikát csináltam (már öt!), és pár húsgombócot. Elég is lett, nem untuk meg, mondom én, hogy nekem van igazam. Majd ha gyerekeink lesznek, csinálok kétszer ennyit. Addig marad ez a mennyiség. Aki elkészíti ezt a receptet, szorozzon-osszon a létszámnak megfelelően :-)
Hozzávalók:
- 350 - 400 g darált hús
- másfél marék rizs
- 1 tojás
- fél hagyma, nagyon apróra vágva
- só, bors, kevés pirospaprika
- 1 l paradicsomlé (ha sűrűbb, hígíthatjuk még)
- 1 dl víz
- 2 tk kukoricakeményítő
A húst, hagymát, rizset, tojást és fűszereket keverjük össze egy tálban.
A paprikákat mossuk meg, vágjuk le a tetejüket, a magokat-ereket távolítsuk el. Töltsük meg a paprikákat a húsos töltelékkel. Figyeljünk, hogy ne legyenek teljesen végig töltve, hiszen a főzés során a rizs és a hús is nő még.
Rakjuk a paprikákat egy nagyobb lábasba, és öntsük rájuk a paradicsomlevet. Ha maradt ki töltelék, nedves kézzel formázzunk belőle gombócokat és engedjük azokat is a paradicsomos lébe. A lé nagyjából fedje el a paprikákat. Forraljuk fel a paradicsomos egyveleget, majd kis-közepes lángon hagyjuk egy-másfél óráig főni. Ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés cukrot.
Amikor már puha és átfőtt a töltelék, egy deci vízben keverjünk el két teáskanál kukoricakeményítőt, és adjuk a paradicsomszószhoz. Keverjük át óvatosan, ez egy kicsit besűríti a szószt. Miután még egyszer átforraltuk, már tálalhatjuk is.
Van, aki kenyérrel szereti, van, aki csak magában, szerintem nyáron ideális, könnyű ebéd vagy vacsora lehet, az újramelegítést is jól bírja.
Ti megeszitek a paprikát is, vagy csak a tölteléket? :-)