Most, hogy egy pár napra itthon vagyunk, sokféle sütit sütök, ugyanis vendégségekbe, szülinapokra, barátnős estékre mindig jól jön valami édesség is, én pedig továbbra is imádok sütni és új receptekkel szöszmötölni.
A mai süti neve a kissé fura hangzású Nanaimo-szelet, mely egy kanadai városkáról kapta a nevét, és (állítólag) azóta is Kanada egyik legnépszerűbb édességeként tartják számon. Sütés nélkül készülő süti, mely három rétegből áll: egy kakaós-kekszes-kókuszos alapból, egy vajas-vaníliás középső krémből és finom csokibevonattal fejeződik be a teteje. Az elkészítés egyszerűsége ellenére nagyon-nagyon "ütős" a süti, nehéz abbahagyni, tudják ezek a kanadaiak is, hogy mi a jó :-)
Mivel ilyen gyors, "flancmentes" édességről van szó, bárkinek nyugodt szívvel ajánlom Húsvétra is, hűtőben jól tárolható.
Hozzávalók:
Alsó réteg:
- 113 g vaj, szobahőmérsékleten
- 50 g cukor
- 30 g keserű kakaópor
- 1 nagyobb tojás, felverve
- 1 tk vaníliakivonat
- 200 g egyszerű, durva kekszmorzsa
- 113 g vaj, szobahőmérsékleten
- 50 g cukor
- 30 g keserű kakaópor
- 1 nagyobb tojás, felverve
- 1 tk vaníliakivonat
- 200 g egyszerű, durva kekszmorzsa
- 65 g kókuszreszelék
- 50 g dió, vagy pekándió összetörve (opcionális, én kihagytam)
Középső réteg:
- 56 g vaj, szobahőmérsékleten
- 2-3 ek tej
- 2 ek (20 g) vaníliás pudingpor
- fél tk vaníliakivonat
- 230 g porcukor
Felső réteg:
- 100-120 g csoki (pl 50%-os)
- 14 g (1 ek) vaj
- 50 g dió, vagy pekándió összetörve (opcionális, én kihagytam)
Középső réteg:
- 56 g vaj, szobahőmérsékleten
- 2-3 ek tej
- 2 ek (20 g) vaníliás pudingpor
- fél tk vaníliakivonat
- 230 g porcukor
Felső réteg:
- 100-120 g csoki (pl 50%-os)
- 14 g (1 ek) vaj
Vajazzunk / olajozzunk ki vékonyan egy 23 x 23 cm-es tálat vagy tepsit, sütőformát (nem baj, ha nem pont ekkora, csak az alapterület stimmeljen).
Alsó réteg:
Egy lábasban alacsony hőfokon olvasszuk meg a vajat. Vegyük le a tűzről az edényt, keverjük bele a cukrot, a kakaóport és a felvert tojást. A tojást csak lassan engedjük a keverékhez, folyamatosan kevergetve, nehogy kicsapódjon. Ezután tegyük vissza a lábast ismét alacsony hőfokra, és 1-2 percig főzzük a kakaós keveréket, folyamatosan kevergetve, amíg szép fényes, egynemű lesz, és egy kicsit besűrűsödik. Levéve a tűzről, adjuk hozzá a vaníliát, a kekszmorzsát, a kókuszreszeléket és a diófélét (ha használunk). Keverjük át alaposan, és oszlassuk el egyenletesen a használandó tál alján. Nyomkodjuk le alaposan a kezünkkel, majd egy kanál hátával simítsuk is el, hogy szép egyenes legyen a felülete. Hűtsük egy órán át, fóliával lefedve, amíg megszilárdul.
Középső réteg:
Robotgéppel keverjük habosra a vajat, majd adjuk hozzá a réteg maradék hozzávalóit, és az egészet keverjük simára. Ennek a rétegnek kenhetőnek, de nem folyósnak kell lennie, ezért előfordulhat, hogy egy picit több tejet kell hozzáadnunk a keverés során, ezt mindenki magának tudja megítélni. A 2-3 evőkanálnál talán egy kanállal több lesz. Ha kész, oszlassuk el ezt a réteget a kakaós-kekszes alapon, simítsuk egyenesre, és ismét hűtsük lefedve, kb. 30 percig, amíg ez a réteg is megszilárdul.
Felső réteg:
Ehhez a réteghez csak fel kell olvasztani a csokit a vajjal, gőz fölött, és szépen rákenni a nagyjából megszilárdult rétegekre. Nem fog mázgálódni a középső réteggel. Nem érdemes nagyon tömény étcsokit használni, elég az 50-55%-os csoki is. A csokival bevont sütit kb. 10-15 percig hűtsük, amíg nagyjából megszilárdul, de még repedezés nélkül szeletelhető.
Vágjuk a sütit kisebb darabokra, figyeljünk rá, hogy szeletelés közben időről-időre megtöröljük a kést egy papírtörlőben, hogy a különböző színű rétegeket ne mázgáljuk össze. Ha esetleg hosszabb ideig áll felszeletelés nélkül a hűtőben, a hűtőből kivéve hagyjuk pár percet állni szobahőmérsékleten, így nem fog megrepedezni a csokiréteg a tetején, amikor felvágjuk.
Ismertétek ezt a sütit? Esetleg valami hasonlót?
A recept innen származik.