Zöld és víz Berlinben

 2011.05.04. 20:59

Berlinbe megérkezett a tavasz - lassan, de biztosan, ez most már végre fix. Látjuk a Napot szinte minden nap, újra felfedezzük, hogy az ég e város fölött is tud gyönyörű kék lenni, mely város mostanra - szó szerint - kizöldült. Ha végigsétálunk egy nagyobb sugárúton, a régi házak mellett frissen zöldült fák szegélyezik az utakat, egyszerűen nem lehet betelni a látvánnyal... Ma Berlin zöld arcáról mesélek nektek egy kicsit - ha esetleg erre járnátok, érdemes tovább olvasni!

Berlint Európa egyik legzöldebb nagyvárosaként emlegetik, hiszen rengeteg fa, belvárosi park és a város körül elterülő szabad zöldterület színezi igazán zöldre ezt a metropoliszt. Egyes források szerint Berlinben 416 000 fa található - ezt a konkrét adatot sem cáfolni, sem alátámasztani nem tudom :-) Azt azonban észrevettük, hogy minden fa a városban meg van számozva, kis kerek fémtáblákkal, talán így tudják ilyen pontosan nyilvántartani a számukat.

A leghíresebb zöld terület Berlin szívében a hatalmas Tiergarten (nem egyenlő az állatkerttel), szerintem a belváros jó részét ez látja el friss oxigénnel. Ezt az egykori vadászterületen elterülő parkot 1830-ban tervezték, és a közepén a Siegessaule (Győzelmi Oszlop) áll, messziről látni az aranyló női alakot a tetején. A Tiergartenben található a Reichstag, a kormányzati negyed, és sok nagykövetségi épület is, valóban központi Berlinről beszélünk. Magát a Tiergarten zöld részét jó ötlet biciklivel bejárni (bérelhető a város több pontján), szerintem gyalog nagyon fárasztó. A berlini állatkert (Zoo) szintén a környéken terül el - mindenkinek nagyon ajánlom, szuper kikapcsolódás!

Szintén a központi Berlinben, elég "turistás" részen, a berlini dóm környékén, a Pergamon Múzeummal átellenben található egy-egy nagyobb füves terület, park, ahol tökéletesen meg lehet pihenni, ha elfáradtunk, sokan eleve plédekkel jönnek, napoznak, nézelődnek, sörözgetnek. Nemrég mi is kifeküdtünk egy kicsit, épp egy önjelölt reggae-énekes srác adott ingyenkoncertet - érdekes volt reggae stílusban hallgatni a Guns'n'Roses Knockin' on Heaven's Door című számát... :-)

Ha azonban egy vasárnapot akarnánk amúgy igazán "fiatalos-sikkes-berliniesen" eltölteni, mindenképp el kell látogatnunk a Mauerparkba. A megosztottság idején a Fal itt is állt, és itt helyezkedett el az e szakaszra eső ún. "halálzóna" is, a keleti és a nyugati falak közti kies, őrzött terület. A sötét múltra ma már szerencsére csak egy-két faldarab emlékeztet, melyet street art alkotások díszítenek - a berlini fiatalok pedig minden vasárnap újult erővel árasztják el e parkot, főleg, ha már jobb az idő. Hatalmas bolhapiac várja a böngészni, vásárolni akarókat, és zenészek, táncosok szórakoztatják a kikapcsolódni vágyókat. Láthatunk rengeteg cuki kutyát, kifogástalanul trendien öltözött arcokat, és "egyszerű" laza fiatalokat, rasztás anyukákat babával a hátukon, mozgó sörárusokat, zsonglőröket, és még rengeteg nagyvárosi figurát. A környéken sétálva ejtsük útba a Bernauer Strassén lévő "Fal múzeumot", mely ingyenes, részletes, nagyon igényes, és kilátójából egy eredeti őrtoronyra is ráláthatunk. Tipikus berlini vasárnap nem múlhat el brunch nélkül sem, villásregelizzünk hát egyet a környék bármelyik éttermében, kávézójában!

A Kreuzbergben található Viktoriaparkról már tavaly írtam, részletesen itt olvashattok róla. Azóta már többször jártunk arra, ha lehet, szombaton és vasárnap kerülendő terület, ugyanis a bulizók szeméthalmait ekkor még nem gyűjtik be...

Szintén nagy zöld és érdekes terület a délebbre elterülő Treptower Park, ahol egy szovjet háborús emlékmű is található, mely a II. világháborúban Berlin ostrománál elhunyt 20 ezer katonának állít emléket. Mi itt még nem jártunk, de a következő hetekben valamikor meglátogatjuk majd.

Különleges élmény a 2008 óta már nem üzemelő Tempelhof repülőteret bebarangolni, mely a városon belül helyezkedik el, tömegközlekedéssel kényelmesen megközelíthető - például ezért is szüntették meg, túl hangos volt, kinőtte már Berlin. A (többek közt) Hitler által is használt reptér ma már a berliniek kikapcsolódását szolgálja, rengetegen járnak ki görkorcsolyázni, sárkányt eregetni, futni, biciklizni, vagy csak úgy sétálni. Igazán érdekes jelenség a kifutópályák, táblák közt "navigálni". A reptér épületében repülők is megtekinthetők.

Ha több ideje van a Berlinbe látogatónak, érdemes útba ejtenie a Wannsee-t is. E tó és környéke nem csak Berlin egyik legdrágább, legelegánsabb negyede, hanem rengeteg túra és bicikliútvonal is található erre. Nyáron nagy élmény a tó strandfürdőjében amúgy német módra strandolni, strandkosarakkal, vitorlásokkal :-) Tavalyi élménybeszámolómat itt olvashatjátok.

És ha még mindig nem lenne elég a sok fa, bokor és füves terület, induljunk neki csak úgy Berlin egy-egy nagyobb sugárútjának, és kalandozzunk a kisebb utcákon is. Inkább előbb, de utóbb mindenképp egy parkot fogunk találni :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr833593650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása