Karamellás Cheesecake

 2009.08.25. 14:43


A lánybúcsúmon az egyik kvízkérdés, amire válaszolnom kellett, az volt, hogy mi a jövendőbelim kedvenc süteménye vagy édessége. A helyes válasz az lett, a jövendőbelit pontosan idézve: „A Bori karamellás csízkékje”. Ezek után adta magát, hogy a barátnőim is szeretnék megkóstolni, lehetőleg még mielőtt elindulunk messziföldre :-)

A cheesecake, magyarul sajttorta, egy amerikai eredetű recept, és első hallásra talán bizarr lehet a neve, de itt most nem a trappista sajtra kell gondolni, hanem egy krémesebb állagú édes desszertre – ha valamihez, ehhez nagyon értenek az amerikaiak...

Amíg a torta lassan sül a sütőben, idepötyögöm a receptet, hogy mindenki más is kipróbálhassa: ez egy rendkívül tartalmas és cseppet sem kalóriaszegény recept, de minden morzsáért megéri, ezt már jópár kritikustól visszahallottam :-)

Hozzávalók:

Az alaphoz:
- 20-21 dkg keksz, durvára őrölve (lehetőleg teljes kiőrlésű, vajas vagy esetleg kakaós ízesítésű)
- 5 evőkanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál (lehetőleg barna) cukor

A krémsajtos részhez:
- 90 dkg natúr krémsajt (én Aldis márkát veszek, és nagyon jó)
- 1 csésze (kb. 2.3 dl) cukor
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 5 nagyobb tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat

A karamelles befejezéshez:
- 1 ½ csésze (3.45 dl) cukor
- kb. fél deci víz
- 1 kávéskanál friss citromlé
- 1 csésze (kb. 2.3 dl) igazi, zsíros tejszín


Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, és nagyon vékonyan olajozzuk ki egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és szélét. Keverjük össze a kekszdarát, az olvasztott vajat és a cukrot egy tálban, amíg tapadósabb állaga nem lesz. Jó alaposan nyomkodjuk bele (kezünkkel) a tortaforma aljába ezt a kekszes keveréket. A tortaformát bugyoláljuk be kívülről 3 réteg alufóliával (ennek később, a gőzös sütésnél lesz nagy jelentősége). Tegyük be a sütőbe a keksz-alapot és körülbelül 14 percig süssük, amíg kissé megbarnul és megszilárdul. A sütőt ne kapcsoljuk ki, hiszen amíg a tortaalap hűl, gyorsan elkészíthetjük a krémsajtos tölteléket.

Robotgéppel keverjük ki a krémsajtot a cukorral egy nagy tálban, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tojásokat, szigorúan egyenként, végül keverjük bele a vaníliakivonatot. Nem hab állagú krém lesz, inkább egy folyékony massza, ami majd szép lassan megszilárdul sütés közben.

Öntsük az időközben kicsit kihűlt kekszes alapra a masszát, és helyezzük a tortaformát egy nagyobb tepsibe, amelynek az oldala legalább olyan magas, mint a tortaformánk, ugyanis a torta tulajdonképpen vízfürdőben fog „megsülni”. Öntsünk annyi melegvizet a tepsibe, amennyi a tortaforma feléig ér, és tegyük be az egész társaságot a sütőbe sülni, körülbelül 1 óra 10 percre. Onnan látjuk, hogy kész a torta, ha gyengéden megrázogatjuk a formát, és a torta szélei már puffadtabbak, míg a közepe még egy nagyon picit remegős.

Vegyük ki a tortát, távolítsuk el az alufóliás kötözést is, és tegyük a még meleg sajttortát a hűtőbe egy éjszakára, lefedetlenül. (Lehetőleg ne legyen a hűtőben kolbász, hagyma vagy rokfort sajt szabadon... :-))

Egy éjszaka hűlés után elkészíthetjük a torta ütőkártyáját, a karamell öntetet. Ehhez helyezzük a cukrot, vizet és a citromlevet egy mélyebb serpenyőbe, és közepes lángon addig melegítsük, amíg a résztvevők (főleg a cukor) elolvadnak (most ájuldozna a volt fizikatanárom). Növelhetjük a hőfokot, és keverés nélkül addig buborékozzon a szirup, amíg sötét borostyánszínű karamell nem keletkezik (időnként megmozgathatjuk azért az edényt), ez körülbelül 9 percet jelent, de mindenki látja is. Végül adjuk hozzá a tejszínt, így még jobban fog buborékozni, és vegyük le a hőmérsékletet gyenge közepesre. Főzzük még a karamellt, amíg csökken a mennyisége és sűrűsödik is, kb. 8 percig. Vegyük le a tűzről és hűtsük addig, amíg még folyékony, önthető állagú, de már nem meleg (15 perc).



Kanalazzuk óvatosan a karamellöntetet a tortára (amely még mindig a formájában van!), ne engedjük, hogy az öntet lecsöpögjön a torta oldalára, csak a tetején szeretnénk majd látni a sima, fényes és csodálatos karamellt...



Legalább 2 óráig hűtsük még tálalás előtt, majd késsel lazítsuk meg a formában a tortát (ha szükség lenne rá), és tálaljuk fel. Tálaláskor a merészebbek még díszíthetik a tortát karamellás csoki darabokkal, de önmagában is tökéletes.

Szép látvány, könnyű elkészítés, garantált siker!

Bátran, csak bátran, előre, előre! :-)

A recept eredetije itt található.

Címkék: desszert karamell tejtermék cheesecake ünnepekre amerikai klasszikusok

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr883593484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoriBlog 2009.08.25. 14:43:00

kicsit Mütyür: szerintem ne félj ettől, csak tényleg jó alaposan bugyoláld be a tortaformád! Akiktől eddig visszajelzést kaptam, mindenkinek jól sikerült a torta, egyedül TLTBA jelezte eddig, hogy ilyen problémája akadt - ebből én is tanulok, legközelebb még alaposabban fogalmazom meg az utasításokat. Ha mégis úgy döntesz, hogy megcsinálod, írj, hogy hogy sikerült, kíváncsi vagyok!

BoriBlog 2009.08.25. 14:43:00

Még az jutott eszembe, hogy milyen a tortaformád? Esetleg ha régebbi, nagyobb az esély, hogy beázhat...

BoriBlog 2009.08.25. 14:43:00

TLTBA - alaposan befóliáztad, alul is, körben is? Sajnálom, hogy beázott, nekem még nem volt ilyen!

Alulról felfelé és körbe-körbe kell fóliázni, és akkor nem ázik be.

Remélem, így sikerülni fog :-)

kicsi M ü t y ü r 2009.08.25. 14:43:00

ettől én is rettegek...dupla szülinapra sütném, férjemnek és magamnak :) de kicsit tartok a beázástól

TLTBA 2009.08.25. 14:43:00

nekem beazott a tortaformam. most fogok gutat kapni!!

Kata 2009.08.25. 14:43:00

Húha Bori, ez aztán nem semmi, nagyon tetszik a blog :) és a recept is, meg fogom csinálni. Már most összefutott a nyál a számban itt munka közben....a websense nem volt elég szemfüles és nem tiltotta le az oldalt...szerencsére :) A többit is olvasnám, de itt vár a munka, úgyhogy majd később....de nem hagyom ki, az biztos! :) Pussz, Kata
süti beállítások módosítása