Ahogy az sokszor előfordul, amikor az ember külföldi recept alapján főz, egy kis fordítási-fogalomzavarral találtam ma szemben magam. A mai poszt receptje "cornmeal"-t jelöl meg, mint az egyik fő alkotóelemet, így egy kicsit utánaolvastam, hogy is lenne helyes ezt magyarra fordítani. Elképzelésem volt, csak hát sokszor az nem elég :-)


Ha a Wikipediát, mint általános tudástárat nézem, ezt kapom: "száraz kukoricából őrölt liszt (...) melyet finomra, közepesen finomra (?) vagy durvára őrölhetnek. Az Egyesült Államokban a "kukoricaliszt" szó (cornflour) jelentheti az egész finomra őrölt "kukoricadarát" (cornmeal). Nagy-Britanniában azonban a "kukoricaliszt" (cornflour) sokszor a "kukoricakeményítőt" (cornstarch) jelenti." Természetes, hogy brit és amerikai verzió még csak véletlenül sem egyezik :-) Mindezt bonyolítja még az is, hogy sokszor a "cornmeal"-t polentaként is emlegetik külföldi oldalakon, amely azonban már egy kész olasz ételnek a neve.

Én végül kukoricadarának fordítom, amit használtam, pláne, hogy a csomagolásán polentához is ajánlják, amely ugye kukoricadarából készül. (A recept amerikai.) De ha valakinek van valami tuti megoldása, hogy a "cornmeal"-t hogy érdemes fordítani, vagy a kukoricaliszt-kukoricadara kérdéskörben szakértő, szívesen olvasnám! Valószínűleg visszatér még majd a blogon, annyira különleges egy hozzávaló.

Maga a kukoricadarás csirkemell minimális olajjal készül, finomliszt nélkül, és egy nagyon picit más, mint a megszokott rántott csirkemell. Íme:


Hozzávalók (4 főre):

- 3 közepes csirkemell filé
- 90 g zsemlemorzsa (legjobb, ha házi)
- 130 g kukoricadara
- 2 ek friss petrezselyem, apróra vágva
- 2 ek friss kakukkfű, apróra vágva
- 1 tk só
- fél tk bors
- 1-2 ek mustár
- 2 tojás

A sütéshez:
- 3 ek vaj
- 3 ek olaj

A tálaláshoz: citromszeletek


Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Keverjük össze a zsemlemorzsát, kukoricadarát, sót, borsot, petrezselymet és kakukkfüvet egy nagyobb lapos tányéron. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat és adjuk hozzá a mustárt.

A csirkemelleket vágjuk félbe és a feleket egy-egy fóliával letakarva lapítsuk ki egy kicsit (például nyújtófával) óvatosan, hogy kb. 1-1,5 cm vastag szeleteket kapjunk. Mártsuk a szeleteket először a tojásos-mustáros, majd a zsemlemorzsás keverékbe.

Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olajat, és süssük a csirkemell szeleteket oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnás színük lesz. Ezután helyezzük őket egy hőálló üvegtálba, vagy csak egy sima magasabb falú tepsibe és süssük őket még 8-10 percig, amíg átsülnek, szép színt kapnak, de nem száradnak ki.

Tálaláskor a vállalkozóbb kedvűek egy szelet citrom levével megbolondíthatják :-)

Szerintem ez egy egész jó alternatíva a hagyományos rántott húsra: kevesebb olajat használunk, kevesebb a munka és a mosatlan is vele, kell ennél több? ;-)

Címkék: gasztro sós főétel kukoricadara csirkehús

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr953593563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása