Van az úgy, hogy bizonyos férjek elkészülnek végre a leendő könyvük kéziratával. Ez a hosszadalmas folyamat ám a végére ki is meríti őket nagyon, és amikor végre postára adják a művet, majd hazaesnek, csak rájuk kell nézni, és egyből előtör a "mitfőzzeknekedhogyjobblegyen"-üzemmód... :-)
A tökély |
Terápiás sétánk után ma a két duci hölgy receptje alapján sütöttem meg ezt a pompás és egyszerű édességet, melynek gusztusos fotóját már előző este kifigyelte eme bizonyos férj - tényleg szemet gyönyörködtető, ahogy a finomra sült kis sütik közt a habos, fehér krém és az élénkpiros lekvár adja a kontrasztot...
A scone egyébként hagyományos, nagyon angolszász sütemény, melyet jellemzően a délutáni tea mellé szolgálnak fel, dzsemmel vagy mézzel, és egy sűrű, zsíros, selymes tejszín-szerű krémmel (angolul clotted cream, nem tudok magyar megfelelőt). Ez a tipikus "cream-tea", azaz tea, mellé valamilyen tejszínes-krémes finomsággal.
A scone nagyon könnyű, légies, a krém és a lekvár szuper egyensúlyban biztosítják a krémes-édes és a gyümölcsös arányt - mindenkinek nagyon-nagyon ajánlom, hogy próbálja ki, hiszen max. 20 perc alatt elkészül, és bizonyos férjek szerint "az új kedvenc" kategóriába is sorolható, ami nagy szó! :-)
Hozzávalók:
- 220 g liszt
- 10 g sütőpor
- csipet só
- 55 g vaj
- 55 g cukor
- 150 ml tej
A krémhez: (ha nincs a közelünkben clotted cream)
-130 g mascarpone
- 1 dl tejszín
- csepp vanília
- 2-3 ek cukor (ízlés szerint)
- kevés reszelt citromhéj (opcionális)
A tálaláshoz: valamilyen piros lekvár/dzsem, lehetőleg házi, vagy méz
A lisztet, sütőport, cukrot és sót egy nagyobb tálban keverjük össze, és adjuk hozzá a vajat. Morzsoljuk össze a vajat és a lisztes keveréket, amíg szép "morzsás" lesz. Adjuk hozzá a tejet, és egy nagyobb kanállal dolgozzuk össze a tésztát, majd vékonyan lisztezett felületre kiborítva óvatosan gyúrjuk át. Nem kell túlgyúrni, csak épp, amíg szépen összeáll. Könnyű tésztát kapunk.
Nyomogassuk ki a kezünkkel kb. 2 cm vastagra a tésztát, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, vagy hasonló méretű kispohárral szaggassunk köröket. Helyezzük a köröket zsírozott-lisztezett tepsire, és kenjünk meg a tetejüket tejjel.
220°C-ra előmelegített sütőben süssük őket 10 percig, vagy amíg aranybarna színűek lesznek és szépen megemelkednek.
A krémhez helyezzük a hozzávalókat egy nagyobb tálba, és habverővel vagy robotgéppel keverjük őket "habosra" - egy jól kenhető, kicsit sűrűbb krém lesz az eredmény.
Tálalni még langyosan a legérdemesebb, egy apró sütit kettévágva, krémmel megkenve, lekvárral színezve és a süti tetejével befejezve. Mennyei!
Ettetek már scone-t?