Ezúttal egy újabb "amerikai kasszikus" receptje kerül fel a blogra: spagetti húsgombóccal. Bár tudom, hogy kicsit furcsa amerikaiként emlegetni egy olyan ételt, amelyben spagetti van, én mégis megteszem. Íme a magyarázat.
Az olaszok a 19-20. századok fordulója körül tömegesen vándoroltak be az USA-ba, és hamarosan sok nagyváros új részeiként kezdték emlegetni az olasz közösségeket, vagy ahogy akkor nevezték: Little Italy-ket. Az olaszok, mint más bevándorló csoportok is, hozták magukkal szokásaikat, kultúrájukat, és természetesen gasztronómiájukat. Amerikában pedig elég hamar elterjedtek, nem meglepő módon, az olasz konyha remekei: a tésztaételek, a paradicsomos ragu, a pizza és még sorolhatnánk. Az itt elterjedt olasz ételek azonban előbb-utóbb egyre inkább eltértek az anyaország ízeitől, ugyanis idomultak a befogadó ország lakóinak ízléséhez és szokásaihoz.
Így történt ez a húsgombóc - spagetti esetében is. Ahogyan itt (és itt is) lehet olvasni, az olaszok mindig is ettek húsgombócot és spagettit is, de együtt sosem fogyasztották őket. Azonban az Újvilágba érkeztükkor a környezetük, azaz más nemzetek bevándorlói, ezt nem tudták, és alkalomadtán egy-egy húsgombócot is fogyasztottak paradicsomos spagettijük mellé (annak tetején, inkább). Így alakult ki szép lassan ez a "klasszikus amerikai" étel, melyet könnyű elkészíteni és nagyon finom.
Ki-ki döntse el, hogyan szeretné fogyasztani az étel két fő alkotóelemét: együtt vagy külön :-) Mi kipróbáltuk együtt, és bejött. A hozzávalók és az elkészítés szabadon kezelése egyfelől szerintem megengedett, másfelől konyhám felszerelési hiányosságainak tudható be. Egyébként legtöbbször rendesen betartom a recepteket.
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
- 60 dkg darált marhahús (az eredeti hátszínt ír)
- 2 tk Worcestershire szósz
- 1 tojás, felverve
- fél csésze zsemlemorzsa
- 1/4 csésze reszelt parmezán (én kihagytam, mert nem volt)
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- só és bors
A szósz:
Most jöhet a megkövezés, de én Bertolli szószt használtam... a legegyszerűbb bazsalikomos paradicsomszószt :-) Pirítottam egy kis fokhagymát meg hagymát először, és arra öntöttem a szószt, hogy átmelegedjen. Aki azonban szeretné a recept eredetije szerint végigcsinálni a szószt, az erről az oldalról megteheti.
A tésztához:
Lehetőség szerint spagetti.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra.
Egy nagy edényben kezdjünk el vizet forralni a spagettinek, csak egy kis sót tegyünk bele. Amikor forrni kezd, a tészta csomagolásán található instrukciók alapján főzzük "al dentére" a tésztát.
Dolgozzuk össze a húsgombóc hozzávalóit, és formázzunk 2.5 - 3 cm átmérőjű golyókat. Helyezzük őket sütőlapra, melyet előzőleg vékonyan kiolajoztunk (olíva olajjal). Süssük a húsgombócokat 10-12 percig, míg már nem rózsaszínűek kívülről.
Rakjuk a gombócokat a lassan gyöngyöző paradicsomszószba, és forraljuk össze (5-6 perc). Ezután pedig tálaljuk ízlés szerint, például a tésztán. Parmezánnal, fokhagymás kenyérrel, ahogy szeretjük.
Íme, ahogyan nálunk nézett ki:
Na és mi a hiba a képen? Nem spagetti van rajta, jól látjátok :-) Így is nagyon finom lett.