Újra itt van, újra itt van, újra itt van... na ki? Bori. És prezentál nektek egy szuper aprósütemény receptet, melyet elkészíteni könnyű, gyorsan megenni pedig még annál is könnyebb :-)

Az "ujjlenyomat" süti, meglepő módon, onnan kapja nevét, hogy a hüvelykujjunkat használjuk a végleges forma eléréséhez. Később majd kifejtem.

Hozzávalók:

- 100 g őrölt dió/mogyoró/mandula/pekándió...
- 113 g szobahőmérsékletű vaj
- 50 g cukor
- 1 nagyobb tojás, szétválasztva
- 1/2 tk vanília kivonat (aroma)
- 140 g liszt
- egy csipet só
- kedvenc lekvár vagy dzsem a töltelékhez


Terítsük el egyenletesen a diót/mogyorót/... egy sütőlapon, és 180 °C-os sütőben pirítsuk őket kb 8-10 percig, amíg kicsit megbarnulnak és elkezdik az aromájukat éreztetni. Ha kész, egy konyharuhára öntsük ki őket, takarjuk be és hagyjuk pár percig gőzölődni. Ezután finoman dörzsöljük át őket a konyharuhával, hogy a héjakat eltávolítsuk, és így a keserű ízt kiiktassuk.



Aprítsuk késsel vagy robotgéppel finomra az általunk választott csonthéjast és helyezzük egy tányérra, amíg felhasználásra kerülnek.

A 180 °C-os sütő hőmérsékletét tartsuk fenn, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt sütőlapot.

Egy keverőtálban keverjük habosra a vajat a cukorral (kézzel vagy géppel, legalább 2-3 percig). Adjuk a masszához a tojás sárgáját és a vanília kivonatot, keverjük amíg homogénné válik.

Egy külön tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk a lisztes keveréket a tojásos-vajas keverékhez. Mixeljük, amíg épp csak összeáll, ne vigyük túlzásba. Ha túl puha lenne a tészta a formázáshoz, tegyük 30 percre a hűtőbe.

A tojásfehérjét verjük fel laza habbá. Formázzunk a tésztából 2,5 cm átmérőjű golyókat, görgessük meg őket a habban és utána a diós/mogyorós/... keverékben és helyezzük őket a sütőlapra.



Miután felsorakoztak a golyók, jön az óvodai foglalkoztató: nyomjunk hüvelykujjunkkal kis mélyedéseket a golyók közepébe! Igazán jó érzés :-) Ha ezzel is megvagyunk, kiskanállal adagoljunk lekvárt a lenyomatokba, és tegyük be őket sülni, 13-15 percig, vagy amíg szép aranybarnára pirulnak kívül.


Fémrácson hagyjuk őket kihűlni, és fogyasszuk teával, kávéval vagy csak magában. Bon appetit!

A recept innen származik.

Címkék: dió desszert ünnepekre gyorrs

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr353593513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2009.11.06. 20:30:00

Nagyon finom, de kell hozzá a kávé, vagy tea :) "A"
süti beállítások módosítása