Ez a recept most egy olyan recept, amelyre azt mondanám angolul: "definitely a keeper" - azaz, biztosan megtartom és máskor is elkészítem még. Olyannyira "keeper" ez a recept, hogy még a húst hússal evő Férjnek is nagyon ízlett, pedig itt a hús nem feltétlenül dominál. A padlizsán összetett ízét a fűszerek nagyon jól kiemelik, pláne, ha tudtok frisset használni, a sajt pedig megkoronázza a tölteléket, ha megengeditek nekem, hogy így megszemélyesítsek egy tejterméket :-) Igazi könnyű, finom és ráadásul látványos étel, akit érdekel, csak olvasson tovább...
Hozzávalók:
- 1 nagy, vagy 2 kisebb padlizsán
- 3-4 ek olívaolaj
- 230 g darált marhahús
- só és bors
- 1 hagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy reszelve
- bő két marék friss, felaprított petrezselyem
- két marék friss, felaprított bazsalikom (én szárítottat használtam, kb. 2 ek)
- 100 g reszelt Pecorino Romano / Parmezán sajt (ez fontos, bármelyik nagyobb boltban van!)
- 30 g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- fél / egész paradicsom apróra felkockázva (ízlés szerint)
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
Vágjuk a padlizsánt hosszában félbe és kanállal vagy késsel óvatosan vájjuk ki a belsejét úgy, hogy azért annyi maradjon benne, hogy majd a sütés során megtartsa a formáját (kb. 0,5-1 cm vastag fal). A kikanalazott padlizsándarabokat tegyük egy kisebb lábasba és forró vízben főzzük őket addig, amíg egész puhák nem lesznek (10-13 perc). Miután megpuhultak, szűrjük le őket és nyomkodjuk ki a maradék vizet is alaposan belőlük, majd tegyük félre hűlni.
Míg a padlizsán fő, egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, és pirítsuk meg benne a marhahúst, sózzuk, borsozzuk is közben. Amikor már kezd szépen barnulni, vegyük le a tűzről, csöpögtessük le a felesleges zsiradékot és nézzük át, hogy ne legyenek benne nagyobb húscsomók. Tegyük a húst is egy külön tányérra és hagyjuk hűlni.
A húsos serpenyőt áttörölve tegyünk még bele egy pár csepp olajat, és fonnyasszuk meg a hagymát és a fokhagymát is pár perc alatt.
Egy nagy tálban keverjük össze a padlizsánt, húst, hagymát, fűszereket, zsemlemorzsát, tojást és 90 gramm sajtot alaposan.
A kivájt padlizsánokat töltsük meg alaposan a húsos töltelékkel, nyomkodjuk bele és oszlassuk el egyenletesen. Szórjunk rájuk az apróra vágott paradicsomból és végül a maradék sajttal "koronázzuk meg".
Sütőpapíros sütőlapon, tepsin kb. 40-50 perc kell neki, amíg átsül, érdemes fél óra után ránézni néha, megtapintani a padlizsánokat: ha már elég puhák, elkészültek.
Mi enyhén megpirított török kenyérrel ettük, de pitát, zöldsalátát, joghurtos öntetet is el tudok képzelni mellé. Laktató, fűszeres és egyszerűen finom :-)
Egy falatot? Valaki? :-))