Ez a recept most egy olyan recept, amelyre azt mondanám angolul: "definitely a keeper" - azaz, biztosan megtartom és máskor is elkészítem még. Olyannyira "keeper" ez a recept, hogy még a húst hússal evő Férjnek is nagyon ízlett, pedig itt a hús nem feltétlenül dominál. A padlizsán összetett ízét a fűszerek nagyon jól kiemelik, pláne, ha tudtok frisset használni, a sajt pedig megkoronázza a tölteléket, ha megengeditek nekem, hogy így megszemélyesítsek egy tejterméket :-) Igazi könnyű, finom és ráadásul látványos étel, akit érdekel, csak olvasson tovább...


Hozzávalók:

- 1 nagy, vagy 2 kisebb padlizsán
- 3-4 ek olívaolaj
- 230 g darált marhahús
- só és bors
- 1 hagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy reszelve
- bő két marék friss, felaprított petrezselyem
- két marék friss, felaprított bazsalikom (én szárítottat használtam, kb. 2 ek)
- 100 g reszelt Pecorino Romano / Parmezán sajt (ez fontos, bármelyik nagyobb boltban van!)
- 30 g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- fél / egész paradicsom apróra felkockázva (ízlés szerint)


Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.

Vágjuk a padlizsánt hosszában félbe és kanállal vagy késsel óvatosan vájjuk ki a belsejét úgy, hogy azért annyi maradjon benne, hogy majd a sütés során megtartsa a formáját (kb. 0,5-1 cm vastag fal). A kikanalazott padlizsándarabokat tegyük egy kisebb lábasba és forró vízben főzzük őket addig, amíg egész puhák nem lesznek (10-13 perc). Miután megpuhultak, szűrjük le őket és nyomkodjuk ki a maradék vizet is alaposan belőlük, majd tegyük félre hűlni.

Míg a padlizsán fő, egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, és pirítsuk meg benne a marhahúst, sózzuk, borsozzuk is közben. Amikor már kezd szépen barnulni, vegyük le a tűzről, csöpögtessük le a felesleges zsiradékot és nézzük át, hogy ne legyenek benne nagyobb húscsomók. Tegyük a húst is egy külön tányérra és hagyjuk hűlni.

A húsos serpenyőt áttörölve tegyünk még bele egy pár csepp olajat, és fonnyasszuk meg a hagymát és a fokhagymát is pár perc alatt.

Egy nagy tálban keverjük össze a padlizsánt, húst, hagymát, fűszereket, zsemlemorzsát, tojást és 90 gramm sajtot alaposan.

A kivájt padlizsánokat töltsük meg alaposan a húsos töltelékkel, nyomkodjuk bele és oszlassuk el egyenletesen. Szórjunk rájuk az apróra vágott paradicsomból és végül a maradék sajttal "koronázzuk meg".

Sütőpapíros sütőlapon, tepsin kb. 40-50 perc kell neki, amíg átsül, érdemes fél óra után ránézni néha, megtapintani a padlizsánokat: ha már elég puhák, elkészültek.


Mi enyhén megpirított török kenyérrel ettük, de pitát, zöldsalátát, joghurtos öntetet is el tudok képzelni mellé. Laktató, fűszeres és egyszerűen finom :-)

Egy falatot? Valaki? :-))

Címkék: gasztro sós marhahús padlizsán főétel töltött

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr113593564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Misi 2010.05.27. 13:51:00

Jaja, nem is rossz ötlet, sőt!

BoriBlog 2010.05.27. 13:51:00

Szia V. János! :-) Örülök, hogy tetszik, és hát, csak be kell fogni a feleséget, hogy majd készítse el, afféle welcome-meal-ként :-D

Misi 2010.05.27. 13:51:00

Én itt lassan kezdek "vegetarijános" lenni és a "padridzsáni" minden formájában a kedvenceim közé tartozik, tehát nálam, akárcsak "Férjuramnál", nagyon betalálnál egy ilyen cuccal!

Az nyilván újabb véletlen, hogyha kommentelek Hozzád, akkor mindig valami német hangzású szó az ellenőrzés tárgya!

BoriBlog 2010.05.27. 13:51:00

Hát mindenképp számolj majd be, hogy sikerült! A tálaló is jó ;-)

Kátya 2010.05.27. 13:51:00

Hmm...definitely ki fogom próbálni! Nagyon jól néz ki, és ha elképzelem az ízét! Ráadásul sztem egészséges is! És a tálaló is nagyon pöpec ;)
süti beállítások módosítása