A crumble, ahogyan azt biztosan sokan tudjátok, szó szerint morzsát jelent. Innen kapta (nagyon szemléletes módon) a nevét a crumble nevű desszert is, ugyanis egy tál aljába lerakott gyümölcsökre morzsaszerű tésztakeverék kerül, melyet megsütünk, és utána vagy magában, melegen, vagy tejszínnel, fagyival, vaníliakrémmel társítva pusztítunk el eszünk meg.

A crumble szó egyébként a kedvenc angol szavaim egyike, ne kérdezzétek miért, magam sem tudom, egyszerűen tetszik a hangzása :-) Így remélem, elnézitek nekem, ha még azt is megosztom veletek, hogy van ám a crumble szónak több más jelentése is, igeként. A "to crumble" jelentheti: "összeroppanni" (például valamilyen teher alatt, lelkileg), "morzsálódni", "felőrölni, őrlődni"...

Ennyit hát a nyelvleckéről... Ez a nagyon angol és kicsit retro desszert rémesen egyszerű, ugyanakkor mutatós, és hát, finom is. Mivel viszonylag kevés tésztához sok gyümölcs párosul, még talán egészségesebb is, mint sok más desszert-társa. Almadarabokkal, meggyel, cseresznyével, ribizlivel, vegyes gyümölcsökkel, szilvával is igazán jó lehet, egy próbát megér! :-)

Hozzávalók (2 formához):

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr273593594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása