A "rejtett nagyvárosi kincsek-sorozatot" a berlini medvék után most édesség-vonalon folytatom, egészen pontosan az egyik legrégebbi és legtekintélyesebb berlini csokoládémanufaktúrával, mely a Fassbender & Rausch Chocholatiers nevet viseli - csoki, csoki, csoki... :-)

A bolt kirakatának egy része (kép a F&R honlapjáról)
A Fassbender & Rausch központi csokoládéboltja Berlin egyik leggyönyörűbb terén, a Gendarmenmarkt-on található, a város szívében. E tér szélein két hatalmas dóm tornyosul egymással szemben, a Französischer Dom és a Deutscher Dom...


...közöttük pedig a Konzerthaus épülete áll. 

 
A tér közepén egy Schiller szobor, környékén pedig több luxushotel is található. 


Berlini viszonylatban nagyon ritka, hogy ennyi szép, régi(es) épület egy bokorban áll, hiszen szinte mindent lebombáztak, majd újjáépítettek a háborúk után - ez hol így, hol úgy sikerült, és sajnos, a keleti részeken a "szocreál" stílus is erősen nyomot hagyott (gondoljunk csak az Alexanderplatzra és környékére...).

E csokoládémanufaktúra egyik alapítója Heinrich Fassbender, aki 1863-ban a Gendarmenmarkt közelében nyitott csokoládéüzletet, és hamar olyan elismert lett, hogy a királyi udvarnak is ő szállította a minőségi édességeket. A másik névadó, Wilhelm Rausch, 1890-ben nyitotta meg első édességüzletét, ahol szintén kiemelkedő minőségű pralinékat, bonbonokat, és csokoládékat készített. A két "család" 1999-ben egyesítette a két céget, így ma már mindkét csokoládémester neve garantálja a minőséget és a hagyományt.

A csokoládéüzletbe belépve egyből elvarázsol minket az a finom illat, mely összetéveszthetetlen bármilyen más illattal: édes, mély, barna, kakaós.... Igen, a csokoládé illatára gondolok. A temérdek ízlésesen kicsomagolt édesség között elhaladva egyből szemet szúr a bolt hatalmas bonbon és praliné kínálata, melyből tetszésünk szerint válogathatjuk össze azokat, melyeket meg is kóstolnánk.

(kép a F&R honlapjáról)
A választás nagyon-nagyon nehéz, ugyanis a hagyományosabb ízek mellett mindenféle formabontó íz is megtalálható, felsorolni szerintem lehetetlen, el kell merülni és végül dönteni... :-)

(kép a F&R honlapjáról)

A bonbon-dömping után észrevesszük a hatalmas, csomagolatlan csokoládétáblákat is, amelyek közt a levendulástól az egész mandulásig, rózsaborsosig, és még ki tudja, hány fajtáig, mindenféle variáció található. Itt grammokban is kérhetünk a táblákból darabokat, vagy a már előre összeválogatott csomagokat is megvehetjük.

Az üzletben azonban a legnagyobb figyelmet a hatalmas, csokoládéból megformázott berlini látványosságok követelik! A csokiból és ostyából készült Brandenburgi kapu...


...Reichstag...
 
...TV-torony...


és Kaiser-Wilhelm-Gedaechtnis-Kirche mellett még egy csoki-Titanic és egy "csokivulkán" is található! :-) Szinte minden eddigi vendégünkkel besétáltunk ebbe a boltba, amikor a teret mentünk megnézni, és mindenkinek nagyon tetszettek a csokilátványosságok - jó rácsodálkozni, hogy milyen ügyesek is a csokoládémesterek!

A Fassbender & Rausch cég Berlin egy másik negyedében (Tempelhof) egy valódi csokoládé-manufaktúrát is működtet, ahol élőben nézheti végig a látogató, hogyan készülnek a gyönyörű bonbonok, csokicsodák, mind kézzel.

(kép a F&R honlapjáról)

Itt még nem jártam én sem, de ami késik, nem múlik! :-)

A központi üzlet emeletén étterem is található, kilátással a térre, ahol csokoládéval készült csúcsgasztronómiai fogásokat kóstolhatnak a vendégek, időről-időre pedig tematikus csokoládé-vacsorák is megrendezésre kerülnek.

Joggal merül fel a kérdés (legalábbis bennem), hogy mindez mennyiért is kapható? A boltban kapható bonbonok 100 grammja (4-6 darab) kb. 5-6 Euró (ha jól emlékszem), a kicsomagolt csokik ára eltérő, mérettől-típustól függően. Ez nem kevés, de ha azt nézzük, hogy kézzel készült, minőségi termékekről van szó, akkor talán annyira nem is sok, az ember úgysem eszik ilyen édességeket minden nap. A kicsomagolt csokik nagyon ízlésesek, van köztük olyan is, amely szuvenírként is szolgálhat - lehet, hogy jobb, mint egyik-másik "igazi" faldarabbal ellátott képeslap, vagy "igazi" szovjet szőrkucsma :-)

A Fassbender & Rausch honlapja itt érhető el.

Címkék: utazás berlin gasztro németország csoki desszert ezmegaz gasztrotapasztalás

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr613593615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoriBlog 2010.11.25. 17:09:00

Ő talán nem ideillő, de ki tudja, még egyszer felbukkanhat :-) A szövegkorr. köszi, javítom majd. Pontosan úgy hangzott: "kérek csokit áááá" :-D

Alvarezfan1111 2010.11.25. 17:09:00

MMMhmmmm, csokiiiit kérek, áááááá... idézem hazánk nagy lányát kis korában. Hát én is ezt mondom most.

Kultúrszövegben, mint ez is, az "egyből" (="azonnal, rögtön") érdekesen mutat.

Fassbender már volt, kérdés, lesz-e Fassbinder is? Egy másik blogba való?
süti beállítások módosítása