Aki mostanság követi a blogomat, teljesen abban a hitben lehet, hogy mi csak édességeket eszünk, annyira túltengtek a desszert témájú posztok. Pedig nem csak édességeket eszünk, komolyan :-) Egyszerűen azok a sós ételek, amelyeket az elmúlt napokban prezentáltam, nem éppen voltak blogképesek, pár dolog nem úgy sikerült, mint szokott. Például elsóztam - de majdnem ehetetlenre - a krumplipürét!?! Vagy annyira hagymásra csináltam egy wrap-et, hogy alig éltünk, miután megettük... Tegnap végre megtört a konyhai bénázások sora, és egy szuperfinom chili con carnét csináltam, sütőben sült tortilla-chips-szel!!!


A chiliért köszönet illeti Jamie Olivert, hiszen az ő receptje alapján készült. Annyit változtattam, hogy ami nem volt itthon (fehérrépa, friss koriander), azt kihagytam, és a kommentek alapján egy-két dolgon egy picit módosítottam (kevesebb víz, kevesebb fahéj). Érdekes lett volna kipróbálni, hogy milyen, ha a recept eredetije szerint csicseriborsót is adok hozzá, sajnos a közeli boltban nem volt kapható, a legközelebbi törökboltos utamon majd beszerzek!

A tortilla-chips pedig egy egészen kiváló módja a kimaradt tortilla lapok hasznosításának!


Egyszerűen csak kisebb darabokra vágjuk a tortillákat, vékonyan megkenjük olajjal a darabokat, ízlés szerint sóval-egyéb fűszerekkel megszórjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütjük őket (5-8 perc), amíg a széleik kunkorodni kezdenek. Miután kivesszük őket a sütőből, bármilyen mártogatós szósz mellé tökéletesek, de ezt a chilisbabot is szuperül kiegészítették!

Fogtatok mellé mostanság a konyhában?

Hozzávalók:

- 2 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 2 piros paprika
- 1 tk chilipor
- 1 tk őrölt római kömény (lehet több is egy kicsit)
- fél tk őrölt fahéj
- só, bors, olaj
- 400 g-os konzerv csicseriborsó (ha nincs, helyette is mehet bab)
- 400 g-os konzerv bab (vesebab)
- 2 db 400 g-os hámozott paradicsom konzerv
- 500 g darált marhahús
- egy jó marék friss koriander
- 2 jó evőkanál balzsamecet

Tálaláshoz: natúr joghurt, vagy tejföl
Köretnek: (basmati) rizs, vagy kenyér, vagy kuszkusz, vagy tortilla...


A hagymát, fokhagymát, répát aprítsuk finomra, a paprikát lehet nagyobb darabokra is vágni. Egy nagy lábasban hevítsünk olajat közepes hőmérsékleten, és zúdítsuk bele a zöldségeket. Fűszerezzük a római köménnyel, fahéjjal, chiliporral és sózzuk-borsozzuk bátran. Gyakran kavargatva puhítsuk őket kb. 7 percig. Ekkor adjuk hozzá a marhahúst, és gyorsan kavarjuk át, amíg egy picit színt kap a hús (2-3 perc), és ne maradjanak húscsomók sem. Ekkor adjuk az edénybe a lecsöpögtetett babot, csicseriborsót és paradicsomot, és egy fél pohár vizet is (kb. 1 dl), nem kell sok. Ha használunk friss koriandert (ami egyébként nagyon jó, ha hozzájut az ember), akkor most tegyük bele a felaprított szárát, a leveleit majd csak tálaláshoz használjuk. Öntsük még a babos-húsos ételhez a balzsamecetet is, ettől lesz igazán "mély" íze, és ha kell, még sózzuk-borsozzuk. Amikor elkezd főni, vegyük le a fazék alatt a hőmérsékletet, és csak alacsony lángon, gyöngyözve főzzük tovább, bő egy órán át. Fedjük le, de hagyjunk egy kis rést. 

Ha kész, egy sűrű, illatos egytálételt kapunk, mely laktató, egészséges, és jól tűri a hűtést is. Tálaláskor friss joghurttal vagy tejföllel érdemes enni, a koriander sem árthat neki, és ki-ki ízlése szerint válasszon hozzá köretet is. Sokkal-sokkal jobb, mint a bolti, ezt tapasztalatból mondom ;-)

Címkék: gasztro répa paradicsom tortilla sós marhahús bab főétel chili mexikói

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr763593641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása