Én elmentem a vásárba
fél pénzzel Berlinben... - kezdhetném akár így is :-) Hétvégén ugyanis az Internationale Grüne Woche (IGW) nevű nagyszabású gasztronómiai - mezőgazdasági - kertészeti kiállításon jártunk, amely idén 75. alkalommal került megrendezésre itt Berlinben.

Kép innen.

A január 15-24-ig tartó kiállítás és vásár a világ (szinte) minden országát igyekszik felsorakoztatni kiállítói közt, gasztronómiájukon-mezőgazdaságukon keresztül pedig bemutatni őket a kíváncsi látogatóknak. A kiállítást kísérő rendezvényeken, fórumokon, szemináriumokon az érintett ágazatok szakmai képviselői, politikusok és döntéshozók találkozhatnak a Zöld Hét keretében évről-évre. Az IGW a Messe Berlin nevű hatalmas expoban található, amelynek számtalan pavilonjában képviselik magukat a kiállító országok, cégek, éttermek, ...

Mi "csak" az IGW gasztronómiai részét térképeztük fel, de ez is majdnem egy napos programnak bizonyult, olyan sok stand volt. Először az osztrák-svájci-olasz régión sétáltunk át, ahol számtalan sajtot és tejterméket lehetett kóstolni. A háttérben jódli szólt és sok kantáros nadrágos férfit láttunk, söröskorsóval a kezükben, akár egy filmben :-) Kipróbáltuk, milyen a sajtfondü és a kedves olasz hentesek is jobbnál-jobb olasz szalámikat, kolbászokat ajánlgattak. Természetesen mindenféle olasz olívaolajat, ecetet, édességet is árultak.


A tömeg a következő régióknál már nagyon sűrűsödött, ugyanis ebédidőben értünk a Norvégia-Dánia-Svédország háromszöghöz, ahol friss tenger gyümölcseiből és halakból a helyszínen készültek a finomságok.


A sör-és borszekciók már kora délután zsúfolásig teltek (mondanám, hogy meglepő, de nem az :-), mi is ittunk hát egy kis német meggysört, majd cidert, hogy kitekintsünk egy kicsit Írország felé is, végezetül pedig egy kevés kanadai "tüzes vízzel" zártuk le "világkörüli" italkóstoló körutunkat. A "firewater" ez esetben juharszirupos kanadai viszkit jelentett, ahogy egy kedves kanadai indián figurától megtudtuk, és meglepően finom volt :-)


Kellően megéhezve barangoltunk tovább a kínai-vietnámi-thai konyhák felé, és ettünk egy kis zöldséges pirított tésztát, ami sajnos nem volt sem kifejezetten autentikus, sem nagy élmény. Megcsodáltuk szomszédaink, azaz a szlovákok, csehek, románok kiállításait is, és az ukrán résznél ettünk egy nagyon finom sütit: a puha, vékony mézeslapok között vaníliás-diós krém volt, és a süti kívülről is darált dióval és kakaóval volt bevonva. Ha valaki esetleg a leírás alapján ráismerne, hogy mi lehet ez a süti, szivesen venném a nevét! :-)



Nem mellesleg pedig: az idei IGW hivatalos, kiemelt partnerországa "Ungarn" volt... Bizony, Magyarország egy külön pavilonban mutatkozhatott be, és hát... Az alapvető fontosságú dolgok ott voltak: volt csárda mintájára kialakított étterem lángosch-sal, voltak tokaji, és egyéb borászatok, bár messze nem annyi, amennyi lehetett volna, volt Rubik-kocka és azt gyorsan kirakó zsenigyerek, Zsindelyes pálinka, Bonbonetti és Traubisoda.


Kép innen.

Több dolog azonban sántított:


- mit kerestek a Norbi Update termékek egy ilyen kiállításon??? Mű és nem jellegzetesen magyar termékek

- mit keresett a Fornetti egy ilyen kiállításon??? Megintcsak mű és nem jellegzetesen magyar termék

- miért nem volt Túró Rudi???

- miért nem volt Gyulai vagy Csabai kolbász, csak Erős Pista, de az rengeteg?

- miért állítottak ki és árultak Pápai húskonzervet??? Konzerv hús - ezt kommentálni sem szeretném.

- miért nem volt kézműves csokoládé vagy mézeskalács???


A mi kritikai észrevételeinktől eltekintve egyébként úgy láttam, hogy nagy sikere volt országunknak: az étterem zsúfolásig tele volt, a borok iránt nagy érdeklődés volt és a Balaton-makett is sikeresnek bizonyult. Igényes, szép népszerűsítő kiadványokat láttunk Magyarországról, és talán jó volt egy kis magyar beszédet is hallani :-)



A keleti országok közül lenyűgöző volt az indiaiak és a törökök fűszerkínálata (van boltjuk Berlinben, el is látogatok majd), egy libanoni standnál pedig nagyon különleges mokka-kávét ittunk. Itt egy kicsit bizonytalan vagyok, mit is jelent, vagy hogy is írjam le ezt a fajta italt: olyan, mint a sima, egyszerű fekete espresso, de mégsem annyira dominánsan kávéízű, az internet szerint jellegzetes arab ital, bár más helyen meg épp európainak titulálják... Mindenesetre, az általunk kóstolt verzió kardamomos mokka volt, hmmmm.... Fűszeres, kávés, meleg - tökéletes :-)



Az IGW-es napunk ezzel ért véget, ettünk-ittunk, jöttünk-láttunk és elfáradtunk. Jövőre azonban biztos, hogy újra elmegyünk! :-)

Címkék: berlin török gasztro németország gasztrotapasztalás

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr603593528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoriBlog 2010.01.21. 17:58:00

Küldjél, küldjél!!! :-)

Anonymous 2010.01.21. 17:58:00

Igen, Marlenkaként vagy örmény sütiként árulják nálunk, nem annyira rosszak a boltiak, de azért...szóval ha gondolod, Morso anyukájának éppen ez az egyik specialitása, mindenféle formában készíti, náluk nem örmény süteménynek hívják, hiszen oda-vissza alakítgatták ezt ott maguk közt, azerieknek is van hasonló természetesen, én ettem már kint örmény által készítve is, grúztól is, mindenféle formában...csokival, kívül kakaóval, dióval, mogyoróval, karamellával, stb. Majd küldök róla képeket emailben...Sára

BoriBlog 2010.01.21. 17:58:00

Koszi Andi, en is gondoltam a Marlenkara, csak nekem arrol mindig a bolti, keszen kaphato sutik jutnak eszembe, amiket meg nem mertem kiprobalni... De majd keresgelek, es persze megvalositok, ha lesz sajat konyham :-)

BoriBlog 2010.01.21. 17:58:00

Hat Katam, aki keres, talal :-)) Amugy erre epp egy csoporttarsam hivta fel a figyelmem, mert tudja, hogy erdekel a tema...

BoriBlog 2010.01.21. 17:58:00

Beatbull: ha esetleg ugy engedik a korulmenyeid, 24-ig meg tart a kiallitas :-)

Anonymous 2010.01.21. 17:58:00

Szia Bori,

a mézes süti neve szerintem a Marlenka, nagyon finom, csak nagyon macerás az elkészítése.

Itt egy recept, ha szeretnéd kipróbálni :-)

www.eurecipes.eu/receptek/1128.hu

Remélem, jól vagy a messzi távolban!

Puszi:

Cudar Andi

varikata 2010.01.21. 17:58:00

Hát nem furcsa, hogy amerre csak jársz megtalálnak téged az ilyen, és ehhez hasonló gasztronómiai kiállítások???!! Előbb Erdőbényén tök véletlenül, most meg ez, és az USÁ-ból is emlékszem valami alma-fesztiválra....
Amúgy örülök, hogy kiélheted mérhetetlen gasztro-tudásszomjadat vagy hogy kell ezt mondani....
A magyar standtól amúgy nem is vártam volna mást: rengeteg, a világon egyedüllló érték és csoda, amelyek azonban épp hogy csak meghúzódni kényszerülnek a mindent felemésztő gobalizáció árnyékában (értsd: Norbi Update és Fornetti)..Ezek vagyunk Mi!!

Beatbull 2010.01.21. 17:58:00

Ó, erre én is szívesen ellátogattam volna! Nagyon izgalmasan hangzik a tengernyi finomság.
A Fornetti és Norbi termékek lehangolóak, semmi helyük ilyen helyen, különösen nem akkor, ha Magyarországot szeretnék bemutatni. Mondjuk a Túró Rudi is csupa mű... Kolbász tényleg érdekes, hogy miért nem volt kapható - no meg Fornetti helyett nem volt esetleg egy Pick stand? Azt legalább német boltokban is meg lehet vásárolni. Lehetett volna persze valódi tepertős vagy túrós pogácsa is, meg kürtős kalács, meg csörögefánk, meg ...
süti beállítások módosítása