Nem tudom, ki mennyire emlékszik a Két duci hölgy (Two Fat Ladies) című angol sorozatra, amelyben két jó kedélyű, enni szerető nő, Jennifer és Clarissa járták Nagy-Britannia szebbnél-szebb vidékeit és különböző érdekes helyeken, emberekkel főztek. Nekem az egyik kedvenc "főzős műsorom" volt: békebeli, lassú, gyönyörűen fényképezett részekből állt, amelyekben a két hölgy anekdotázva, saját élményeikkel fűszerezve készített hagyományos, sokszor nem épp "fogyókúrás" ételeket, angolt, olaszt, franciát...
Kép innen.
Nemrég ráakadtam egy berlini antikváriumban egy könyvükre és gyorsan meg is vettem: a szuper receptek mellett érdekes és vicces történeteik is olvashatók, a filmsorozatuk kulisszái mögé is betekintést nyerhetünk.
Az első étel amit elkészítettem a könyvből egy tojásos étel volt, amely a frittata névre hallgat. Ez az olaszos étel annyiban különbözik az általunk ismert rántottától, hogy a sülés során lassú tűzön készül és nem kell kevergetni, a végén inkább egy "lepényt" kapunk, amit szeletekre vágva lehet fogyasztani.
Egyszerű és többféleképpen variálható, nálunk nagy sikert aratott. A hozzávalókon annyit változtattam, hogy a hagyma mennyiségét csökkentettem (ők 6 közepes hagymát írtak, én hármat használtam, szerintem elég volt). Íme!
Hozzávalók:
- 3 közepes hagyma, vékonyra szeletelve
- 6 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg paradicsom, meghámozva, felkockázva (lehet konzerv is, lecsöpögtetve)
- só és bors
- 6 tojás
- 2 evőkanál reszelt parmezán (de szerintem más sajt is lehet)
- egy marék friss bazsalikom (nekem sajnos most csak szárított volt)
- 55 g vaj
- egy kis darab húsos szalonna
Az olajon fonnyasszuk meg a hagymát, amíg puha és picit barnás nem lesz (ne égjen meg azért). Pirítsuk vele együtt a kis darabra felvágott szalonnát is. A hámozott és felkockázott paradicsomot adjuk a hagymához, sózzuk, borsozzuk és 10 percig süssük-főzzük őket együtt, időnként megkeverve. Ezután szedjük ki a zöldséges keveréket egy külön tálba és hagyjuk hűlni.
Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzájuk a zöldségeket, sajtot, borsot, összevágott bazsalikomot. Melegítsük fel a vajat egy 30 cm átmérőjű teflonos serpenyőben, a lényeg, hogy ne ragadjon le semmiképp az alja. Soknak tűnhet a vaj, de higgyétek el, így lesz jó :-) Ha már picit habzik a vaj, öntsük bele a tojásos keveréket, a tűzhely hőmérsékletét vegyük lejjebb (kis-közepes láng) és süssük a frittatát 15 percig. Amikor körben megszilárdult és már csak a teteje "remegős" egy picit, vegyük le a tűzről és akinek van grillsütője, helyezze be alá 1-2 percre serpenyőstöl az egészet, hogy egy picit a teteje is megbarnuljon. Elárulok valamit: nekem nincs grillsütőm, sőt, a serpenyőm fogója sem fém, hogy berakhatnám a sütőbe... Így hát csak grillezősre kapcsoltam a sütőt és pár percig alátartottam a serpenyőt. Tökéletes lett :-)
Spatulával meglazítható az alja, bár nekem teljesen egyszerűen ki is csúszott a serpenyőből, a vaj miatt.
Azonnal, melegen is fogyasztható, de a szerzők szerint hidegen, kenyéren tálalva is nagyszerű. Én hiszek nekik, ha legközelebb marad, hidegen is kipróbálom :-)
Két duci hölgy videók például itt és itt.
Frittatát vagy rántottát inkább? :-)
Kép innen.
Nemrég ráakadtam egy berlini antikváriumban egy könyvükre és gyorsan meg is vettem: a szuper receptek mellett érdekes és vicces történeteik is olvashatók, a filmsorozatuk kulisszái mögé is betekintést nyerhetünk.
Az első étel amit elkészítettem a könyvből egy tojásos étel volt, amely a frittata névre hallgat. Ez az olaszos étel annyiban különbözik az általunk ismert rántottától, hogy a sülés során lassú tűzön készül és nem kell kevergetni, a végén inkább egy "lepényt" kapunk, amit szeletekre vágva lehet fogyasztani.
Egyszerű és többféleképpen variálható, nálunk nagy sikert aratott. A hozzávalókon annyit változtattam, hogy a hagyma mennyiségét csökkentettem (ők 6 közepes hagymát írtak, én hármat használtam, szerintem elég volt). Íme!
Hozzávalók:
- 3 közepes hagyma, vékonyra szeletelve
- 6 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg paradicsom, meghámozva, felkockázva (lehet konzerv is, lecsöpögtetve)
- só és bors
- 6 tojás
- 2 evőkanál reszelt parmezán (de szerintem más sajt is lehet)
- egy marék friss bazsalikom (nekem sajnos most csak szárított volt)
- 55 g vaj
- egy kis darab húsos szalonna
Az olajon fonnyasszuk meg a hagymát, amíg puha és picit barnás nem lesz (ne égjen meg azért). Pirítsuk vele együtt a kis darabra felvágott szalonnát is. A hámozott és felkockázott paradicsomot adjuk a hagymához, sózzuk, borsozzuk és 10 percig süssük-főzzük őket együtt, időnként megkeverve. Ezután szedjük ki a zöldséges keveréket egy külön tálba és hagyjuk hűlni.
Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzájuk a zöldségeket, sajtot, borsot, összevágott bazsalikomot. Melegítsük fel a vajat egy 30 cm átmérőjű teflonos serpenyőben, a lényeg, hogy ne ragadjon le semmiképp az alja. Soknak tűnhet a vaj, de higgyétek el, így lesz jó :-) Ha már picit habzik a vaj, öntsük bele a tojásos keveréket, a tűzhely hőmérsékletét vegyük lejjebb (kis-közepes láng) és süssük a frittatát 15 percig. Amikor körben megszilárdult és már csak a teteje "remegős" egy picit, vegyük le a tűzről és akinek van grillsütője, helyezze be alá 1-2 percre serpenyőstöl az egészet, hogy egy picit a teteje is megbarnuljon. Elárulok valamit: nekem nincs grillsütőm, sőt, a serpenyőm fogója sem fém, hogy berakhatnám a sütőbe... Így hát csak grillezősre kapcsoltam a sütőt és pár percig alátartottam a serpenyőt. Tökéletes lett :-)
Spatulával meglazítható az alja, bár nekem teljesen egyszerűen ki is csúszott a serpenyőből, a vaj miatt.
Azonnal, melegen is fogyasztható, de a szerzők szerint hidegen, kenyéren tálalva is nagyszerű. Én hiszek nekik, ha legközelebb marad, hidegen is kipróbálom :-)
Két duci hölgy videók például itt és itt.
Frittatát vagy rántottát inkább? :-)