Nigella "barátnőmtől" sokat tanultam már, többek között például azt, hogy a főzés nem feltétlenül jelenti azt, hogy egész nap a konyhában kell robotolni. Sok olyan étel van, amelyet könnyen, gyorsan elő lehet készíteni és utána minimális munkával készre varázsolni. Persze Nigella mindezt általában tökéletes smink-haj-köröm kombinációval hajtja végre, a gyönyörűen megvilágított konyhájában. Én csak úgy megfázva, vasárnap délelőtt-style-ban főztem tegnap, minimális erőbefektetéssel, de nagyon jól sült el - szó szerint :-)
Nigella egyik műsorában láttam még régen ezt a pofonegyszerű chicken nuggets receptet, nálunk rendszeresen visszatérő vendég: a joghurtos pác puhává varázsolja a csirehúst, a kekszes bunda pedig a panírozás egyik egyszerűbb alternatívája.
Hozzávalók:
- 2-3 csirkemell (recept szerint egyenként, csonttal 250 g súlyúak - én 500 g filét használtam)
- 2.5-3 dl natúr joghurt (recept szerint buttermilk)
- 150 g sós keksz (morzsásra összetörve)
- olaj a sütéshez (ha olajban akarjuk sütni)
- só, bors
A csirkemelleket egyesével egy zacskóba helyezzük, eligazgatjuk, nyújtófával kicsit kilapítjuk, majd 6-8 csíkra vágjuk. Így szól a recept. Ha valaki nem szeretné széttrancsírozni a húst, (például én), egyszerűen vágja egységesen kisebb darabokra a csirkemellet, nagyjából úgy, ahogy a McDonald'sban csinálják...
Egy nagyobb, zárható nájlon zacskóba öntsük bele a joghurtot (és egy pici borsot) és rakjuk bele a csirkemell darabokat, majd helyezzük az egészet a hűtőbe 2 napra pácolódni. Így szól a recept. Ha nincs ennyi időnk, szerintem egy délelőtt/délután/éjszaka is tökéletesen elég, én még sosem vártam 2 napot a pácolással. Természetesen, a zacskóban pácolás is variálható, tállal :-)
Ha kész a pácolás, öntsük egy lapos tányérra a kekszmorzsát. A morzsa előállítható többféleképpen: én Tuc márkájú sós kekszet használtam, melyet nagyon könnyen, kézzel is össze lehetett törni. Bármilyen más kekszből lehet durvább morzsát készíteni géppel, nyújtófával, klopfolóval, stb... :-)
A csirkemell darabokat forgassuk meg alaposan a kekszmorzsában. Aki olajban szeretné sütni, bő, forró olajban 2-4 percig süsse, amíg szép aranybarnás színe lesz a falatkáknak. Én ajánlom viszont a sütőben sütést: nem büdösít és talán egészségesebb is :-) Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy olajozott sütőlapra helyezzük a falatkákat és 200-210°C-on 15-20 percig sütjük őket, ismét csak a színüket kell figyelni.
Mi hagymás-tepsis krumplival és friss salátával ettük, amelyhez csak egy kis olivás-citromos öntetet készítettem.
McDonald's nuggets vagy inkább házilag készült?