Chicken Nuggets - újragondolva

 2010.03.15. 09:34


Nigella "barátnőmtől" sokat tanultam már, többek között például azt, hogy a főzés nem feltétlenül jelenti azt, hogy egész nap a konyhában kell robotolni. Sok olyan étel van, amelyet könnyen, gyorsan elő lehet készíteni és utána minimális munkával készre varázsolni. Persze Nigella mindezt általában tökéletes smink-haj-köröm kombinációval hajtja végre, a gyönyörűen megvilágított konyhájában. Én csak úgy megfázva, vasárnap délelőtt-style-ban főztem tegnap, minimális erőbefektetéssel, de nagyon jól sült el - szó szerint :-)


Nigella egyik műsorában láttam még régen ezt a pofonegyszerű chicken nuggets receptet, nálunk rendszeresen visszatérő vendég: a joghurtos pác puhává varázsolja a csirehúst, a kekszes bunda pedig a panírozás egyik egyszerűbb alternatívája.

Hozzávalók:

- 2-3 csirkemell (recept szerint egyenként, csonttal 250 g súlyúak - én 500 g filét használtam)
- 2.5-3 dl natúr joghurt (recept szerint buttermilk)
- 150 g sós keksz (morzsásra összetörve)
- olaj a sütéshez (ha olajban akarjuk sütni)
- só, bors

A csirkemelleket egyesével egy zacskóba helyezzük, eligazgatjuk, nyújtófával kicsit kilapítjuk, majd 6-8 csíkra vágjuk. Így szól a recept. Ha valaki nem szeretné széttrancsírozni a húst, (például én), egyszerűen vágja egységesen kisebb darabokra a csirkemellet, nagyjából úgy, ahogy a McDonald'sban csinálják...

Egy nagyobb, zárható nájlon zacskóba öntsük bele a joghurtot (és egy pici borsot) és rakjuk bele a csirkemell darabokat, majd helyezzük az egészet a hűtőbe 2 napra pácolódni. Így szól a recept. Ha nincs ennyi időnk, szerintem egy délelőtt/délután/éjszaka is tökéletesen elég, én még sosem vártam 2 napot a pácolással. Természetesen, a zacskóban pácolás is variálható, tállal :-)

Ha kész a pácolás, öntsük egy lapos tányérra a kekszmorzsát. A morzsa előállítható többféleképpen: én Tuc márkájú sós kekszet használtam, melyet nagyon könnyen, kézzel is össze lehetett törni. Bármilyen más kekszből lehet durvább morzsát készíteni géppel, nyújtófával, klopfolóval, stb... :-)

A csirkemell darabokat forgassuk meg alaposan a kekszmorzsában. Aki olajban szeretné sütni, bő, forró olajban 2-4 percig süsse, amíg szép aranybarnás színe lesz a falatkáknak. Én ajánlom viszont a sütőben sütést: nem büdösít és talán egészségesebb is :-) Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy olajozott sütőlapra helyezzük a falatkákat és 200-210°C-on 15-20 percig sütjük őket, ismét csak a színüket kell figyelni.


Mi hagymás-tepsis krumplival és friss salátával ettük, amelyhez csak egy kis olivás-citromos öntetet készítettem.

McDonald's nuggets vagy inkább házilag készült?

Címkék: berlin gasztro németország sós főétel csirkehús

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr433593541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kátya 2010.03.15. 09:34:00

Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy a forró, bő olajban való sütéstől maradjatok távol, biztos csak én vagyok ilyen nyomi, h ki akartam próbálni, de egy pillanat alatt megég a bunda, belül pedig nyers marad a hús. Tehát marad a sütő, amiben ugyanolyan ropogósra sülnek a falatkák. + javaslat: a sajtos Tuc-cal még pikánsabbá tehetjük a panírt! (és pulykamellel is működik, mondjuk ezt előre gondoltam.) Nagyon finom!

Misi 2010.03.15. 09:34:00

http://csurtus.blog.hu/2009/02/20/vendegoldal

Ajánlom figyelmedbe!

Töri, gasztro, utazás!

Böbe 2010.03.15. 09:34:00

Én sok más ételhez is javaslom a sütőben sütést a bő zsiradékos, hagyományos helyett.
Kevesebb olajat/zsírt vesz fel a burkolat(kalóriatakarékosság), nem lesz olyan szagos a konyha(ruhamosási takarékosság) és közben mást is lehet készíteni(időtakarékosság).
Félretéve a "viccet", pl. nagyon finom a fasírt is, ha sütőben készül.

Livi 2010.03.15. 09:34:00

Igen legközelebb majd jobban összetöröm a kekszet és veszek tuc-ot :) Remélem lesz olyan szép mint a tiéd :)

BoriBlog 2010.03.15. 09:34:00

hmm, én sem tudom, vajon miért éghettek meg... Valószínűleg attól is függ, hogy milyen kekszet használsz. Lehet, hogyha több teljes kiőrlésű liszt vagy mag van benne, hamarabb megbarnul, de ez csak egy tipp. A Tuc-cal működött :-D Az van Magyarországon is. Talán legközelebb?

Livi 2010.03.15. 09:34:00

Hűűű de szép lett. Én is megcsináltam már korábban de megégtek a keksz darabkák :( Nem tudom miért...:(
süti beállítások módosítása