Gyerekkoromban, családi körünkben az igazi hangsúly húsvétkor nálunk nem a kalácson, hanem inkább a sonkán volt... :-) ...na és persze a tojáson, az új zöldségeken. Általában minden kikerült az asztalra, és szabad rablás kezdődött, ki-ki mit szeretett. Sokszor különféle salátákat is készített anyukám, na és persze húsvét hétfőre egyesült erőkkel gyártottuk a locsolóknak a kókusztekercseket, lajcsiszeleteket, pogácsákat... A tojásfestés során húgommal néha "komoly" veszekedésekbe keveredtünk, de aztán hétfőn csak együtt nyomultunk a konyha ablakban és lestük a potenciális locsolókat :-)
(Kalácsunk a lemenő nap fényeiben...)
Ez a húsvét most már kicsit más, persze. Nagy hiány, hogy nem találtunk olyan sonkát, amelyet otthon szoktunk enni... Lesz helyette majd brokkolis-csirkés quiche, saláták, ilyesmi.
A húsvét-érzést azonban egy kicsit megpróbáltam azért fenntartani: nekiálltam kalácsot sütni! Kulináris kutatásaim eredménye egy Dr. Oetker-féle recept lett, mely végül nem lett bonyolult, nem kellett hozzá semmi különleges alapanyag és a lényeg: kalácsszerűen finom lett! :-)
Aki még hezitál, hogy mit süssön húsvétra, annak ajánlom ezt a receptet: nekem jól sikerült, elég kiadós adag is lett és - nem utolsó sorban - mutatós!
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1 tasak (7 g) instant élesztő
- 50 g porcukor
- 1 tasak (7 g) vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojás (közepes méretű)
- 1 tojásfehérje (közepes méretű tojásból)
- 270 ml langyos tejszín
A kenéshez: egy tojás sárgája+2 ek tej
A lisztet szitáljuk egy keverőtálba és keverjük el alaposan az élesztővel. Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, sót, a tojásokat és a tejszínt. A keveréket a robotgép dagasztófejével dolgozzuk simára, először alacsonyabb, majd magasabb fokozaton. Egy jó 5 percig érdemes dolgozni a tésztával. Amikor szépen egybeáll és rugalmas, takarjuk le egy konyharuhával és tegyük meleg helyre kelni.
Nekem jó másfél óra volt, amíg szépen megkelt (kb. másfél-kétszeres méretűre), de ez változó lehet, a meleg intenzitásától függően.
Ha megkelt, lisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk.
A tészta 2/3-ából három, egyenként 40 cm hosszú hengert formázunk, majd összefonjuk (mint a hajat :-).

Óvatosan a kivajazott tepsibe fektetjük, és a nyújtófával hosszában mélyedést nyomunk bele. A tojássárgás keverékkel megkenjük a kalács mélyedését és széleit.
A tészta maradék 1/3-ából három, egyenként 35 cm hosszú hengert formázunk, majd összefonjuk. Ezt a kisebb fonatot a már tepsiben pihenő nagyobb fonat mélyedésébe helyezzük, és az egészet jól megkenjük a tojásos keverékkel.

A kalácsot meleg helyen még egyszer addig hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő (20-30 perc), majd megsütjük. Sülés után én még átkentem forrón a kalácsot egy kevés olvasztott vajjal, szerintem nem ártott neki.

Nekem hagyományos, előmelegített sütőben 175-180°C-on 30 perc alatt sült át, de a vége felé le kellett sütőpapírral takarnom a kalács tetejét, hogy nehogy megégjen. A recept szerint légkeveréses, 160-180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt, gázsütőben 3-4 fokozaton készül el.
Vajjal, lekvárral, sonkával, magában :-)
Kinek mi A húsvéti étel?
Ez a húsvét most már kicsit más, persze. Nagy hiány, hogy nem találtunk olyan sonkát, amelyet otthon szoktunk enni... Lesz helyette majd brokkolis-csirkés quiche, saláták, ilyesmi.
A húsvét-érzést azonban egy kicsit megpróbáltam azért fenntartani: nekiálltam kalácsot sütni! Kulináris kutatásaim eredménye egy Dr. Oetker-féle recept lett, mely végül nem lett bonyolult, nem kellett hozzá semmi különleges alapanyag és a lényeg: kalácsszerűen finom lett! :-)
Aki még hezitál, hogy mit süssön húsvétra, annak ajánlom ezt a receptet: nekem jól sikerült, elég kiadós adag is lett és - nem utolsó sorban - mutatós!
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1 tasak (7 g) instant élesztő
- 50 g porcukor
- 1 tasak (7 g) vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojás (közepes méretű)
- 1 tojásfehérje (közepes méretű tojásból)
- 270 ml langyos tejszín
A kenéshez: egy tojás sárgája+2 ek tej
A lisztet szitáljuk egy keverőtálba és keverjük el alaposan az élesztővel. Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, sót, a tojásokat és a tejszínt. A keveréket a robotgép dagasztófejével dolgozzuk simára, először alacsonyabb, majd magasabb fokozaton. Egy jó 5 percig érdemes dolgozni a tésztával. Amikor szépen egybeáll és rugalmas, takarjuk le egy konyharuhával és tegyük meleg helyre kelni.
Nekem jó másfél óra volt, amíg szépen megkelt (kb. másfél-kétszeres méretűre), de ez változó lehet, a meleg intenzitásától függően.
Ha megkelt, lisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk.
A tészta 2/3-ából három, egyenként 40 cm hosszú hengert formázunk, majd összefonjuk (mint a hajat :-).

Óvatosan a kivajazott tepsibe fektetjük, és a nyújtófával hosszában mélyedést nyomunk bele. A tojássárgás keverékkel megkenjük a kalács mélyedését és széleit.
A tészta maradék 1/3-ából három, egyenként 35 cm hosszú hengert formázunk, majd összefonjuk. Ezt a kisebb fonatot a már tepsiben pihenő nagyobb fonat mélyedésébe helyezzük, és az egészet jól megkenjük a tojásos keverékkel.

A kalácsot meleg helyen még egyszer addig hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő (20-30 perc), majd megsütjük. Sülés után én még átkentem forrón a kalácsot egy kevés olvasztott vajjal, szerintem nem ártott neki.
Nekem hagyományos, előmelegített sütőben 175-180°C-on 30 perc alatt sült át, de a vége felé le kellett sütőpapírral takarnom a kalács tetejét, hogy nehogy megégjen. A recept szerint légkeveréses, 160-180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt, gázsütőben 3-4 fokozaton készül el.
Vajjal, lekvárral, sonkával, magában :-)
Kinek mi A húsvéti étel?