Mese a nyolc citromról

 2010.05.20. 20:21


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer nyolc citrom. Szép sárgák, kicsit egyenetlenek, de citromok. Egy szép, na jó, inkább felhős májusi napon megvette őket Bori, aki citromot akart venni, és hát nyolcat adtak 1 Euróért, csak nem hagyhatta ott! Aztán teltek, múltak a napok és a citromok csak vártak, gondolkoztak, vajon mi lesz a sorsuk. Bori közben holmi padlizsánokkal meg eprekkel volt elfoglalva, a citromok meg csak fonnyadoztak a konyhapulton, az ablak melletti sarokban. Legalább a szatyor, amiben voltak, szintén sárga volt.


(A képen nem narancskarika van, csak a napfény trükkös...)

Ma délután Bori belekukkantott a szatyorba, és azt látta, hogy három citroma már oda: elkezdtek penészedni. Nem tudni, hogy vajon eleve nem voltak-e túl jó minőségűek, vagy csak a szatyros "dunsztolás" ártott-e nekik, mindenesetre a maradék öttel sürgősen kezdenie kellett valamit.


Akkor kisütött a nap és néhány napsugár még a konyhába is elért. Átsütöttek az ablakban álló zöld üvegkancsón, melyet Bori még egy hűvös márciusi bolhapiacon zsákmányolt, mert annyira megtetszett neki a kancsó fodros teteje. Megszületett a döntés: ebből limonádé lesz, mégpedig nem is akárhogyan, hanem a zöld kancsóban!


Került hát a kancsóba frissen facsart citromlé, két lime levével együtt, egy pici cukor édesítő, ásványvíz, és mindezek mellett egy pár csepp rózsavíz. A rózsavizet még egy bioboltban találta Bori régebben, azóta elő is veszi újra és újra, annyira különleges, pár cseppje is könnyen feldob mindent.



Így menekült hát meg ma a maradék öt citrom, limonádénak elkészítve.


Ha legközelebb kimaradnának citromok, ti mihez kezdenétek?


Címkék: gasztro citrom ezmegaz

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr333593561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2010.05.20. 20:21:00

Párizsban azon a bizonyos legforróbb 2003-as nyáron mindig gyömbéres limonádét ittunk. Jaffnán is nagyon szerettem a gyömbért italokban-ételekben, de azóta limonádét nem is tudok elképzelni gyömbér nélkül. Pici gyombérszirup, és sok frissen reszelt gyömbér, bármilyen citromos dologhoz tökéletes, teába is télen-nyáron.
Sára

Böbe 2010.05.20. 20:21:00

"Ha legközelebb kimaradnának citromok, ti mihez kezdenétek? " kérdésre írok még olyat is, hogy héját lereszelni és lefagyasztani a következő túrós süti születéséig, levét kifacsarni és lefagyasztani az első gyümölcssaláta, vagy gyümölcsleves készítéséig jégkockatartóban, de valójában a limonádé is jó volt.

Böbe 2010.05.20. 20:21:00

A limonádéba még inkább javasolnám a mézet, meg a most készülő bodzaszörpömet :)

BoriBlog 2010.05.20. 20:21:00

Hmm, mindkettő nagyon jól hangzik, köszi!

Kátya 2010.05.20. 20:21:00

Bár egy pikáns kis lemon cheesecake is nagyon üdítő lenne!

Kátya 2010.05.20. 20:21:00

Akkor készíts jeges teát házilag! Felvágom a citromot, bele egy bögrébe, kicsit megnyomkodom a kanállal, majd rá egy kis cukor (szigorúan cukor!), és egy nagyon kicsi víz, majd teafilterestől be a mikróba, és összemelegíteni, hogy jó tömény koncentrátumot kapjunk. Aztán mehet bele a sok jégkocka, és egy kicsi víz, amivel felengedjük. Nagyon fincsi, és jól néz ki egy klassz átlátszó pohárban/zöld kancsóban!

BoriBlog 2010.05.20. 20:21:00

Igen, a tea is jó megoldás, csak egy ilyen hosszú tél után már nagyon nem jut eszembe :-))

Niki 2010.05.20. 20:21:00

Jajj de nagyon üdítő...megszomjaztam...:))Én nem szoktam limonádét készíteni,hanem ásványvízbe belefacsarom és úgy megiszom,nagyon szeretem:)))Nagyon sok teát iszunk,főleg esténként,és abba sok citrom megy,így nekeünk nem marad ki citrom:))
süti beállítások módosítása