Tudtátok, hogy a német "Strand" szó ugyanazt (is) jelenti, mint a magyar strand(fürdő)? Ez csak egy ilyen információ-morzsa, kezdésnek :-)


Szombaton, régóta először, tiszta, kék égre ébredtünk. Hűvös volt, reggel csak 14 fok, de hétágra sütött a Nap. Elhatároztuk, hogy strandolunk, a szó legtágabb értelmében.

Berlin környékén sok tó található, melyek még a jégkorszak után keletkeztek, a jégpáncél visszahúzódása során. Az egyik leghíresebb tó ezek közül a nyugaton elhelyezkedő Wannsee, mely autóval nem egész 9 km-re van a lakásunktól. A Wannsee környékén rengeteg hatalmas, régi villa található, és sok vitorlás tarkítja a tavat.


Itt található a híres Pfaueninsel, azaz "Pávasziget" is, melyre II. Frigyes Vilmos építtetett egy szép kastélyt szeretőjének és magának. A szigetnek kiemelkedő a páva- és egyéb madárkolóniája és mára az UNESCO világörökség része.

A Wannsee történelmi jelentősége is nagy, ha nem is pozitív értelemben véve: itt, egy tóparti villában tartották a Wannsee konferenciát 1942 januárjában, ahol a zsidók deportálását tervezték meg a nácik a második világháború idején. Ennek a szomorú eseménynek ma az ominózus villában állít emléket egy múzeum.

A tó azonban minket most igazából a napozás és a vízpart-élmény miatt vonzott. A Strandbad Wannsee 1907 óta várja a fürdeni vágyókat, íme egy kép a retro-hangulatért:

Kép innen.

Természetesen, azóta felújították, de az élmény egészen különleges.

A strand kinézetét az ún. strandkosarak (Strandkorb) határozzák meg, amelyekkel én korábban csak egy-egy képen találkoztam, élőben sosem láttam.


Nagyon vidám és egyben békebeli látványt nyújtanak, ahogy a homokos parton sorakoznak a kétszemélyes kosarak, kék-fehér csíkos belsejükkel!


Még régebben az egyik tanárnőm fejtette ki, miért is nagyon "német" és jó a strandkosár: az itt jellemző szeles, hűvösebb vízpartokon a kosár azért tökéletes megoldás, mert az oldala szinte teljesen felfogja a szelet, így ha az ember belefekszik, zavartalanul élvezheti a napsütést! Nos, most már tapasztalatból mondom: ez így van! A 17 fokos délelőtti hőmérséklet megtévesztően melegnek érződött a strandkosárban fekve, csak úgy töltődtek a napelemeim! :-) Némi kosár-pókhálótlanítás után mi ugyan csak nadrág-ujjatlan felsőre vetkőztünk még, mások már simán fürdőruhában napoztak. A vízbe csak a lábamat mártottam bele, de elég is volt, ugyanis jéghideg volt - azt hiszem, a fürdős időre még várni kell. Találtam azonban képet, ahol nyár van, jó idő és fürdenek is az emberek, tehát remény van :-)


A napijegy nagyon baráti 4 Euró, a strandkosár (opcionális) bérlése pedig fél napra 5, egész napra 8 Euró. Cserébe van tiszta part, tiszta víz, levegő és napsütés. Lehet röplabdázni, játszani. Nagyon megéri és nagyon ráfér mindenkire, akár Balaton, akár Tisza, akár Wannsee: napsütés for President! :-)

Címkék: utazás berlin gasztro németország természet ezmegaz

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr753593567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoriBlog 2010.05.31. 09:06:00

IGEEENN!!! Még felhő sincs (még) ;-))) Köszi a dalokat, fejben tartom :-D

PartizánOrsi 2010.05.31. 09:06:00

"Pack die Badehose ein, nimm dein kleines Schwesterlein
Und dann nischt wie raus nach Wannsee" - ez egy régi dal refrénje, ha sokáig laktok Berlinben, ismerni fogod a dalt :-)

Vagy:
"Jeden Tag sitz ich am Wannsee und ich hör den Wellen zu.
Ich lieg hier auf meinem Handtuch,
doch ich finde keine Ruh."
(Die Ärzte: Westerland)

Ok, ez utóbbi az északi-tengeri Sylt-röl szól, de ez most nem számít :-)

SÜT A NAP!!!

Kátya 2010.05.31. 09:06:00

Hm...hát ezek a strandkosarak, egyszerűen tündériek!! Nagyon hangulatos az egész, tényleg tengerpart fílinget kölcsönöz a tónak. Legközelebb nem hagyjuk ki!
süti beállítások módosítása