Az úúgy van, hogy a Férj szereti a krumplit. Nagyjából ilyen sorrendben: sült krumpli, krumplipüré, tepsis krumpli, dinsztelt krumpli, petrezselymes krumpli, steak-burgonya, krumplisaláta, ... Én pedig nem szeretek bő olajban sütni. Mi itt tehát a baj? A sült krumplit (no. 1) igazán jól csak sok olajban sütve lehet előállítani, ami viszont nekem nem tetszik. Ezért "szegény"
Legújabb kísérletem nagy sikert ért el, ezt osztom meg ma veletek. A nagy sikert nem a sok olajnak, hanem némi krémsajtnak, finom fűszereknek és friss krumplinak köszönhetem. Na meg Pioneer Woman-nek, aki szuper stílusban prezentál szuper recepteket.
Hozzávalók:
- 7-8 közepes méretű krumpli (újabb)
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl tejföl (esetleg cr ème fraiche, bátrabbaknak)
- 1 cs natúr krémsajt, szobahőmérsékletű (fűszeres is lehet, aki azt szereti)
- jó két marék reszelt sajt (gouda, ementáli, füstölt...)
- metélőhagyma vagy petrezselyem
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só, bors
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Mossuk, majd szárogassuk meg a burgonyákat és helyezzük őket egy sütőpapíros tepsibe. Locsoljunk rájuk olívaolajat és dörzsöljük bele alaposan. Tegyük őket a sütőbe és süssük kb. 35-40 percig, amíg villával megszúrva puhának érezzük az egyes darabokat. Lehet, hogy egy picit tovább is tart. Ha megpuhultak, tegyük félre hűlni.
Most elárulom a "titkot": ezek a krumplik töltöttek lesznek. A krémjükhöz keverjük össze a krémsajtot, tejfölt, fokhagymát, zöldfűszereket és sajtot, sót, borsot.
Ahogy kihűltek a krumplik, óvatosan vágjuk őket félbe (hosszanti oldal mentén) és egy kiskanállal/késsel/ki mivel szeretné vájjuk ki a belsejüket, majd adjuk a tejfölös krémhez.
A krém-krumpli mixet törjük át úgy, mint a krumplipürét. A töltelékből kanalazzunk a krumplihajókba, és helyezzük a frissen töltötteket vissza a sütőlapunkra. 190°C-os sütőben süssük még a krumplikat 10 percig, amíg szépen egybeolvadnak, összemelegednek a töltelékkel.
Megéri a macerát, mert finom krémes, fűszeres lesz. Lehet főétel is, vagy valami könnyű hús mellé köret.
A Férj egyetleg kommentje ez volt: talán egy kis bacont elbírna még ;-D Ez is egy lehetőség, nem?
Töltött krumpli téma?
Hozzávalók:
- 7-8 közepes méretű krumpli (újabb)
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl tejföl (esetleg cr
- 1 cs natúr krémsajt, szobahőmérsékletű (fűszeres is lehet, aki azt szereti)
- jó két marék reszelt sajt (gouda, ementáli, füstölt...)
- metélőhagyma vagy petrezselyem
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só, bors
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Mossuk, majd szárogassuk meg a burgonyákat és helyezzük őket egy sütőpapíros tepsibe. Locsoljunk rájuk olívaolajat és dörzsöljük bele alaposan. Tegyük őket a sütőbe és süssük kb. 35-40 percig, amíg villával megszúrva puhának érezzük az egyes darabokat. Lehet, hogy egy picit tovább is tart. Ha megpuhultak, tegyük félre hűlni.
Most elárulom a "titkot": ezek a krumplik töltöttek lesznek. A krémjükhöz keverjük össze a krémsajtot, tejfölt, fokhagymát, zöldfűszereket és sajtot, sót, borsot.
Ahogy kihűltek a krumplik, óvatosan vágjuk őket félbe (hosszanti oldal mentén) és egy kiskanállal/késsel/ki mivel szeretné vájjuk ki a belsejüket, majd adjuk a tejfölös krémhez.
A krém-krumpli mixet törjük át úgy, mint a krumplipürét. A töltelékből kanalazzunk a krumplihajókba, és helyezzük a frissen töltötteket vissza a sütőlapunkra. 190°C-os sütőben süssük még a krumplikat 10 percig, amíg szépen egybeolvadnak, összemelegednek a töltelékkel.
Megéri a macerát, mert finom krémes, fűszeres lesz. Lehet főétel is, vagy valami könnyű hús mellé köret.
A Férj egyetleg kommentje ez volt: talán egy kis bacont elbírna még ;-D Ez is egy lehetőség, nem?
Töltött krumpli téma?