Egy ideje már gondolkozom azon, hogy el kellene kezdenem a kínai konyhával, vagy legalábbis a kínai ízvilággal megismerkedni. Olyan sokan szeretik, és rengeteg filmben is látja az ember, hogy mindenféle Chinese take-out-ot rendelnek a szereplők, melyeket aztán papírdobozokból fogyasztanak el, akár másnap is, a hűtőből - na nem mintha ez feltétlenül mérvadó lenne :-)
Sajnos, én még nem ettem olyan kínai ételt, ami igazán ízlett volna, inkább csak a zsíros, nehéz, majdnem ugyanolyan ízű szószok ragadtak meg és a túl csípős íz... valószínűleg a debreceni kínai éttermek nem az én ízlésemre voltak hangolva, vagy nem jól választottam. Talán egy helyen, az Arany János utcán, kínai Laci (igen, ez a "neve" :-) ) kifőzdéjében ettem régebben egyszer-kétszer jót, például hideg salátát hússal és tésztával. Onnan viszont azért szoktunk el, mert annyira vállalhatatlanul gyanús-koszos-furcsa lett a hely, hogy az már túl sok volt :-) Ebben a kifőzdében esett meg egyébként egy barátunkkal, aki tésztával rendelt volna egy ételt, hogy "Laci" rászólt: "nyem-nyem, barátom, rízzel eszed!" :-))) Valószínűleg neki volt igaza és valóban a rizs illett inkább a szóban forgó rendeléshez.
Sajnos, én még nem ettem olyan kínai ételt, ami igazán ízlett volna, inkább csak a zsíros, nehéz, majdnem ugyanolyan ízű szószok ragadtak meg és a túl csípős íz... valószínűleg a debreceni kínai éttermek nem az én ízlésemre voltak hangolva, vagy nem jól választottam. Talán egy helyen, az Arany János utcán, kínai Laci (igen, ez a "neve" :-) ) kifőzdéjében ettem régebben egyszer-kétszer jót, például hideg salátát hússal és tésztával. Onnan viszont azért szoktunk el, mert annyira vállalhatatlanul gyanús-koszos-furcsa lett a hely, hogy az már túl sok volt :-) Ebben a kifőzdében esett meg egyébként egy barátunkkal, aki tésztával rendelt volna egy ételt, hogy "Laci" rászólt: "nyem-nyem, barátom, rízzel eszed!" :-))) Valószínűleg neki volt igaza és valóban a rizs illett inkább a szóban forgó rendeléshez.
Íme az első kísérlet eredménye, még pálcikám is volt itthon! :-)
Elkezdtem hát kínai-jellegű recepteket nézegetni, és beszereztem egy-két alap összetevőt: szójaszószt, szezámmagolajat, tésztát, gyömbért... A stir-fry ("kevergetve sütés") műfajt szimpatikusnak találtam, melynek lényege a hozzávalók wokban történő gyors pirítása, sütése (hús, zöldség, tészta), és a hangsúly tényleg a gyors szón van, ugyanis nagyon hamar elkészült az étel. Íme hát az első próbálkozásom, egy pirított tészta, mely részben Gordon Ramsay alapján készült, részben pedig saját kútfőből (értsd: más zöldségeket is tettem bele :-).
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 40 dkg marha- vagy sertéshús (soványabb, könnyen puhuló rész)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 cm friss gyömbér reszelve (vagy őrölt fűszer)
- 1 nagy piros kaliforniai paprika (vagy zöld, sárga...)
- 3 újhagyma
- 1 chilipaprika
- 1 kisebb uborka
- babcsíra (nekem nem volt)
- 300 g vékony tészta
- egy jó marék friss koriander
- szójaszósz
- szezámolaj
- só, bors
A szószhoz: 4 ek szójaszósz, 2 ek osztrigaszósz, 1 ek rizsecet
A húst vágjuk vékony csíkokra, és egy tálban keverjünk hozzá 2 ek szójaszószt, egy kevés szezámolajat, sót és borsot. Adjunk hozzá fokhagymát (átnyomva), reszelt gyömbért és hagyjuk a pácban állni a húst pár percig.
Forrósítsuk fel a wokot vagy egy nagy serpenyőt és öntsünk bele egy kis szezámolajat. Pirítsuk meg a húscsíkokat, amíg szépen megbarnulnak, majd szedjük őket egy külön tálba.
Vágjuk a paprikát, hagymát, chilit és uborkát vékony csíkokra, és ezeket is süssük pár percig a serpenyőben (némi olaj hozzáadásával), elég 2-3 perc is. Az utolsó percben adjuk hozzájuk a koriandert és babcsírát. A zöldségeket tegyük a hússal együtt félre.
Ezen a ponton készül még G. Ramsay-nél szósz is, melyet én most kihagytam: 4 ek szójaszószt, 2 ek osztrigaszószt, 1 ek rizsecetet és a hús szaftját a wokbe/serpenyőbe öntjük, és hagyjuk, hogy besűrűsödjön, szósszá alakuljon.
Forrósítsuk fel a wokot vagy egy nagy serpenyőt és öntsünk bele egy kis szezámolajat. Pirítsuk meg a húscsíkokat, amíg szépen megbarnulnak, majd szedjük őket egy külön tálba.
Vágjuk a paprikát, hagymát, chilit és uborkát vékony csíkokra, és ezeket is süssük pár percig a serpenyőben (némi olaj hozzáadásával), elég 2-3 perc is. Az utolsó percben adjuk hozzájuk a koriandert és babcsírát. A zöldségeket tegyük a hússal együtt félre.
Ezen a ponton készül még G. Ramsay-nél szósz is, melyet én most kihagytam: 4 ek szójaszószt, 2 ek osztrigaszószt, 1 ek rizsecetet és a hús szaftját a wokbe/serpenyőbe öntjük, és hagyjuk, hogy besűrűsödjön, szósszá alakuljon.
A tésztát a csomagoláson lévő elkészítési mód alapján megfőzzük (általában nagyon hamar elkészül), és amint kész, egy kevés szezámolajjal és korianderrel még kiegészítjük.
A húst és a zöldségeket a szósszal együtt gyorsan átmelegítjük és a tésztán tálaljuk.
Gyors, friss és nagyon finom, ismerkedésnek nem is rossz :-)
A kínai konyhával hogy álltok?
Gyors, friss és nagyon finom, ismerkedésnek nem is rossz :-)
A kínai konyhával hogy álltok?