Ma 37°C van, forróság, zavartalan napsütés. Ez a kánikula már vagy egy hete alakul, egyre csak melegebb az idő. Eddig még egész jól bírtuk, pénteken Pisti is eljött velem a piacra, tegnap strandoltunk, de mára már úgy döntöttünk, bezárkózunk: ablak zárva, függöny elhúzva, ventillátor beizzítva, na nem szó szerint... Filmet néztünk, olvasgattunk, ilyesmi.
Most kapaszkodni: ebben a nagy hőségben még A Húsevő sem feltétlenül kívánt húst! :-) Így ma egy nagyon könnyű és gyors, húsmentes étel készült: cukkinis-ricottás "lasagne", Martha Stewart nyomán.
A kép alapján nem túl szép, de tényleg finom :-)
Igaz, hogy Pisti először ránézésre gombának gondolta a cukkinit (?), de aztán végül úgy láttam ízlett neki, és szerintem is egész jó lett. Magában is finom étel, de akár valami egyszerűbb sült hús vagy saláta mellé is el tudnám képzelni.
Hozzávalók:
- kevés olívaolaj
- 200 g natúr krémsajt
- kb. 400 g ricotta
- só és bors
- 2 közepes (egyenként 200 grammos) cukkini
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 tk szárított oregánó vagy bazsalikom
- 6 lap száraz lasagne tészta
- 100 g mozzarella
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra és vékonyan olajozzunk ki egy kb. 20x20 cm-es magasabb falú tepsit, sütőtálat (amibe belepróbálva a lasagne lapokat, kettő belefér majd szintenként).
Keverjük össze a krémsajtot, ricottát, sót, borsot. A cukkinit vágjuk hosszában félbe, majd a feleket vágjuk fel vékony szeletekre. A cukkiniszeletekhez adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot, oregánót és keverjük össze alaposan.
Oszlassuk el a tepsi / tál alján a cukkinis keverék 1/3-át, helyezzünk el rajta két lasagne lapot, azokra pedig oszlassuk el a ricottás krém 1/3-át. Ezt ismételjük meg kétszer, hogy a ricottás keverékkel fejezzük be a rétegezést. Szórjuk meg a lasagnét a mozzarellával.
Fedjük le a tepsit alufóliával, és süssük kb. 30-35 percig, amíg összepuhul az étel. Ezután a fólia nélkül süssük még kb. 10-15 percig, amíg szép barnásra pirul a teteje. Tálalás előtt min. 10 percet álljon!
Ti hogy töltitek a kánikula napjait (ha épp nem dolgoztok)? :-)