Korábbi tökkel kapcsolatos bejegyzéseimet folytatom a mai recepttel, ezúttal azonban nem édes pitét és nem is ünnepi összefoglalót, hanem egy egészségesebb, sós köretet készítettem. Berlinre az utóbbi pár napban összesen két jelzőt találunk, a szelest és a szürkét, így már csak a zöldségek színe is némi változatosságot vitt a napunkba, a sárga és a narancssárga színnel.
Természetesen "enyhe" túlzás, ha azt állítom, hogy ez sem egy bonyolult recept, mert hogy tulajdonképpen nem is kell vele semmit csinálni, csak összedobni mindent a sütőbe, és kivárni, amíg megsül. Amiért mégis felkerül a blogra, az az inspiráció: ahogyan nekem megtetszett, hátha másnak is ötletet ad majd, hogy a megszokott krumpli-rizs helyett egyszer (többször) mást készítsen :-)
Az inspirációt köszönöm Martha Stewartnak, aki még édesburgonyát is használt ehhez az ételhez, melyet én most kihagytam. Gyors, finom, egészséges és olyan jó ránézni!
Hozzávalók:
- 4-5 közepes/kisebb répa
- kb. 1 kg sütőtök (én most a hosszúkásabb változatot használtam)
( 2 db édesburgonya)
- 8 gerezd fokhagyma
- 2 tk olívaolaj
- só, bors
A fokhagyma kivételével meghámozzuk a zöldségeket, és nagyobb, hosszúkásabb darabokra vágjuk őket, nagyjából egyforma méretűre. Egy tepsiben összekeverjük a zöldségeket a hámozatlan fokhagymával, fűszerezzük, és az olívaolajjal összeforgatjuk. Kb. 200°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, esetleg egyszer-egyszer átforgatva, amíg a zöldségek megpuhulnak. A végefelé kivehetjük a fokhagymát, és hámozás után visszarakhatjuk a többi zöldség mellé.
Mi egyszerű joghurtban pácolt sült csirkemellel ettük, nagyon jó kis kaja lett! :-)