Szerintem nehezen lehet ennél jobb... :-) A cheesecake kis családközösségünk (Pisti és én) nagy kedvence, sok helyen kóstoltuk már, ettünk jót, és még jobbat is. Azért szeretjük annyira, mert az egyszerű alaprecept ezerféleképpen variálható, nehéz megunni: nyáron citromos, máskor karamellás... Egy bevált receptem már van, ami zseniális, sokszor sütöttem meg én is, és utánam a barátnőim is, viszont az egy nagy adag, és csak krémsajttal készül, ezért eléggé tömény - kettőnknek nagyon-nagyon-nagyon sok lenne. Pár napja azonban ránk tört a cheesecake-éhség, és találtam is egy nagyon ígéretes receptet - ezt osztom meg ma veletek. Annak, aki szívesen eltér a hagyományos desszertektől, még karácsonyra is nyugodt szívvel ajánlom, ránézésre és ízre is ünnepi.



Ez a cheesecake 1/3 - 2/3 arányban tartalmaz krémsajtot és ricottát. (A ricotta egy olasz sajtféleség, zsírszegény(ebb), és állagában hasonlít a túróhoz, de azért mégsem teljesen ugyanaz.) A ricotta használata miatt a kész cheesecake sokkal könnyebb, levegősebb lett, mint a hagyományos, csak krémsajttal készült változatok, nagyon-nagyon finom és krémes az állaga még más- és harmadnap is. Sütöttem már csak ricottából készült cheesecake-et is, ami rettentő, gumis állagú lett, na ez össze sem hasonlítható azzal...! :-)

A sajttorták sütésénél nagyon fontos, hogy vízfürdőben, azaz gőzben süljenek. A tortaformát ezért alaposan körbe kell bugyolálni legalább két réteg alufóliával, hogy nehogy beázzon: akkora darab fóliák legyenek, amelyek "körbeérik" a formát peremtől-peremig, az alját átölelve (természetesen a teteje szabad marad). Így kell aztán az egészet majd egy nagyobb tepsibe állítani, amelybe annyi vizet öntünk, hogy a tortaforma feléig érjen. Ebben a gőzben sül szép lassan a torta. Figyelni kell arra is, hogy ne süssük túl, ne szárítsuk ki - amikor elkezd egy picit barnulni a teteje, megrázogathatjuk óvatosan a formát: nem baj, ha rezeg még a közepe, elkészült. 

Aki még nem csinált cheesecake-et, vágjon bele, mert nehéz elrontani, aki pedig már csinált, próbálja ki mindenképp ezt a verziót, mert a ricottától egészen különlegesen finom lesz! A málnaszósz már csak a (nem létező) hab a tortán... :-)


Hozzávalók:

- 1 kisebb kapcsos tortaforma (20-23 cm), kivajazva

Az alaphoz: 

- 100 g sima keksz (lehet vajas, gyömbéres, teljes kiőrlésű...talán ne csokis)
- 30 g cukor (elhagyható, én nem használtam)
- 57 g vaj, olvasztott

A krémhez:

- 500 g ricotta, lecsöpögtetve, szobahőmérsékleten
- 240 g krémsajt, szobahőmérsékleten
- 200 g cukor (vagy édesítő)
- 4 tojás
- 1 csapott ek étkezési keményítő
- 1 citrom vagy narancs héja
- egy-másfél tk vaníliakivonat
- 1 csipet só

A málnaöntethez:

- 40 dkg fagyasztott málna
- 1,5-2 dl víz
- pár evőkanál cukor (vagy édesítő)
- 1-2 kanál étkezési keményítő

A ricottát 1-2 órával sütés előtt egy vékony konyharuhán, vagy egy sűrű szűrőn át lecsepegtetjük.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tortaformát kivajazzuk, majd alaposan betekerjük alufóliával a fent említett módon.

A kekszet géppel, vagy kézzel morzsásra daráljuk, nem baj, ha nem lesz teljesen homogén. Összekeverjük az olvasztott vajjal és a cukorral, majd jól belenyomkodjuk a tortaforma aljába, és egyenletesen eloszlatjuk. A tortaformát a sütésig berakjuk a hűtőbe.

A krémnél fontos megjegyezni, hogy az összetevőket nem szabad nagy fokozaton keverni, mert akkor túl sok levegő kerül bele, és megrepedezhet a sülés során a torta. Először a krémsajtot keverjük krémesre kézzel, de inkább konyhai robotgépünkkel, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett ricottát, a cukrot és a keményítőt is, és 2-3 percig lassan kever(tet)jük, amíg szép sima lesz. Ezután egyenként beleütjük a tojásokat, kb. fél percet kever(tet)ve minden egyes tojás után. Utoljára hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliát és egy csipet sót, és még egyszer átkeverjük.

A lehűtött tortaformába a kekszes alapra öntjük a krémet, és a tortaformát egy nagyobb tepsibe állítjuk. Forró (meleg) vizet öntünk a tepsibe, amíg a víz a tortaforma feléig fel nem ér. Óvatosan benavigáljuk a tepsit (és a benne lévő tortaformát) a sütőbe, és 1 - 1 és 1/4 óráig sütjük, amíg kezd megbarnulni egy picit a teteje, de a közepe még enyhén rezgős, ha megrázogatjuk a formát. 

Ha megsült, vegyük ki a tortaformát a vizes tepsiből, hámozzuk le róla az alufóliát, és hagyjuk a formában hűlni a cheesecake-et. Ha már alig langyos, levehetjük a forma szélét. Érdemes egész jól kihűteni, de ha nem tudunk várni, mert várni nagyon nehéz, akkor már szobahőmérsékleten is megkóstolhatjuk... :-)

A málnaöntethez egy kisebb lábasban tegyük fel a hozzávalókat főni, a keményítő kivételével, és főzzük közepes lángon 10-15 percig. Ezután oldjuk fel a keményítőt egy kevés vízben, és keverjük a málnás öntethez. Egy-két percig forraljuk még, majd vegyük le a tűzről. Miután hűl egy kicsit, érdemes átszűrni az öntetet, így nem zavarnak a málna magjai, viszont a gyönyörű szín és az íz megmarad. 

A cheesecake visszafogott, mégis csábító desszert, amelyet csak kiegészít az enyhén savanykás, piros málnaöntet. Ki tud ennek ellenállni? :-)

A recept innen származik.

Címkék: usa gasztro vanília málna desszert tejtermék krémsajt cheesecake ünnepekre amerikai klasszikusok

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr133593620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoriBlog 2010.12.10. 17:15:00

Ja, hát nem tudom, mi a pontos kifejezés. Gőz van, mert ugye víz is, de ugyanakkor a sütőben van, és nem lefedve párolódik .-D Majd megkérdezem a szakértőt :-))

Alvarezfan1111 2010.12.10. 17:15:00

Gőzben sülni? Hm. Javaslom, beszéld meg ezt egy főzős kémia-fizika tanárral, ismerek is egyet. :-)

Jó utat hazafelé!

BoriBlog 2010.12.10. 17:15:00

:-))) Szíves-örömest, Kátya ;-)

Kátya 2010.12.10. 17:15:00

Bori, hová lehet még ezt a cheesecake mániát fokozni??!! Nagyon jól néz ki ez is! És ha hazaérzs ki is elégítheted a mi cheesecake-éhségünket is...tudod, nekünk nem gond, hogy nagy az adag! ;D

BoriBlog 2010.12.10. 17:15:00

hja, így működik ez a megkívánás :-) Vízfürdő vagy nem vízfürdő, nem tudom, nekem így jobbak voltak az eredmények, de elhiszem, hogy anélkül is szuper lesz - végülis, minden, amit beleraksz, finom, miért ne lenne jó a végeredmény :-)))

Lilla 2010.12.10. 17:15:00

hmmmmm most megkívántam. gondolkodom már egy ideje a hétvégi desszerten, és nagyon mentek a gondolataim a cheesecake felé :-)
én eddig ezt a vízfürdős dolgot mindig ellógtam, és úgy is tökéletes lett a végeredmény. legalábbis a kanadai útja alatt cheesecake-be-habarodott, és ott etalont felállító emberem szerint. :-)
lehet h cheesecake muffin lesz, mert a rendeshez kéne előbb vennem egy kapcsos tortaformát, mert az eddigit megette a rozsda....
süti beállítások módosítása