Mindig is nagyon érdekeltek más nemzetek ételei, imádom a mexikói és indiai ételeket például. Pár hónapja ment egy sorozat a Paprika tévén, amely a török konyha finomságait mutatta be: mondanom sem kell, jobbnál-jobb és szebbnél-szebb dolgokat készített a szakácsnő-műsorvezető, csak sok hozzávalót nehezen vagy egyáltalán nem lehet még itthon beszerezni (Debrecenben főleg nehéz, bár már van keleti fűszeres boltunk is!).

A műsor egy különleges desszertje azonban azóta is izgatta a fantáziámat, ráadásul nem is tűnt túl nehéznek az elkészítése, úgyhogy rövid internetes kutakodás után nekiálltam ma és elkészítettem.


Az édesség török neve a szépen hangzó Bülbül Yuvasi, azaz "fülemüle fészek" - ezt csak az angol "nightingale's nest" alapján fordítom, ugyanis nem tudok törökül ;-) Egyébként a sütemény valóban egy fészket formáz, mikor elkészül, belül finom diós - pisztáciás a tölteléke, kívülről pedig sziruppal van átitatva. Ez egy egyszerűen elkészíthető és szép megjelenésű édesség, mely sokáig eláll akár hűtőben is.

Aki szereti a kreatív és a magyar mainstream-től eltérő édességeket, próbálja ki, nem fog csalódni!

Hozzávalók:

A töltelékhez:
- 200 g dió (vagy 100-100 g dió és pisztácia keveréke)
- 1-2 ek cukor
- 1-2 ek fahéj

A tésztához:
- 10-14 réteslap
- 10 dkg olvasztott vaj

A sziruphoz:
- 3 dl víz
- 25 dkg cukor
- egy fél citrom leve

Díszítés: kevés pisztácia (lehetőleg sótlan)

Először készítsük el a szirupot: lassan melegítsük fel a vizet a cukorral elkeverve, amíg forrni nem kezd. Forráskor csavarjuk bele a citrom levét és forraljuk még 10 percig, majd tegyük félre hűlni.

Ezután tegyünk egy réteslapot egy tiszta felületre, pl. konyharuhára, és kenjük meg olvasztott vajjal. Tegyünk rá még egy réteslapot, és azt is kenjük át, de már csak vékonyan. Szórjunk a téglalap alakú réteslap hosszabb oldala mentén egy csíkban a diós-pisztáciás töltelékből, és szorosan csavarjuk fel. Attól függően, hogy milyen méretű "fészkeket" akarunk, vágjuk 2-3 részre a felcsavart rétescsíkot.


A felvágott darabokat egyesével hajlítsuk fészek formájúra, nyomkodjuk, dolgozzuk össze a végeket, hogy erősen hozzásimuljanak egymáshoz, különben szétnyílik majd sütés közben a forma (tapasztalatból mondom, nekem is szétnyílt egy jópár :-) Finoman átkenhetjük ezeket is olvasztott vajjal. Nem baj, ha kicsit kinyílnak és kibukkan a töltelék, nem fog kifolyni.


Helyezzük a sütiket kivajazott (olajozott) tepsibe, jó közel egymáshoz - én kicsit távol raktam őket, lehet, hogy ezért is nyíltak szét jobban... 175 °C-on süssük őket 15-20 percig, vagy amíg szép aranybarnára nem sülnek. Sütés után 10 percig hűlni hagyjuk, majd a sziruppal jó bőségesen meglocsoljuk. 1-2 óráig nem árt, ha állnak, így a szirup jól beszívódik a tésztába.


Keleti édesség, tehát nagyon édes, óvatosan vele :-)

A recept innen, innen és fejből származik.

Címkék: pisztácia török desszert rétestészta keleties ünnepekre

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr233593518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varikata 2009.11.23. 21:00:00

Volt szerencsém megkóstolni...isteni volt!!
És milyen egyszerűnek tűnik! Szuper.
süti beállítások módosítása