"Indonéz" metélt

 2010.02.17. 09:54


Családunk (egyik) 10-12 éves kedvence ez az étel, mely csak ritkán készül, de olyankor mindenki nagyon sokat eszik belőle... Fűszeres, sós-édes, van benne lehetőség, hogy az összetevőkkel is variáljunk. Az elkészítése pedig még extra látványelemekkel is tarkított, hiszen flambírozni kell!!! Részletezés alább :-)


Egyébként a recept egy ősrégi Nők Lapjából származik, még anyukám találta és őrzi azóta is. A szerzői Lajos Mari és Hemző Károly, és hát szerintem, őszintén szólva, az ételnek nem sok köze van az indonéz konyhához, de gyors és nagyon finom!


Hozzávalók: (4 személyre)

- 40 dkg csirkemellfilé
- 5 dkg vaj
- 1 kávéskanál curry (több is lehet, variálható)
- 1 kávéskanál gyömbérpor (kevés friss gyömbér sem árthat :-)
- 30 dkg vegyes zöldség, vékony csíkokra vágva (pl. répa, paprika...)
- 2 karika (konzerv) ananász, feldarabolva
- 1 ek mazsola
- 1-2 dl tejszín
- 0.5 dl vodka
- só
- bors
- 1/2 póréhagyma
- 4 fej gomba, szeletelve
- 50 dkg finommetélt (én most spagettiből csináltam)

A húst csíkokra vágjuk és a felhevített vajban megsütjük, használhatunk wokot is erre a célra. Közben a tésztát enyhén sós vízben megfőzzük. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, a húshoz adjuk, fűszerezzük és gyakori kevergetés mellett pirítjuk. Érdemes a keményebb zöldségekkel kezdeni és a puhábbakat csak később hozzáadni.


6-8 perc sülés után jöhet a flambírozás, ami kicsit félelmetesnek is tűnhet, de valójában jó móka - esetleg eleinte nem árt, ha készenlétben áll mellettünk valaki egy kancsó vízzel, leginkább csak a biztonságérzet miatt. Öntsük tehát a vodkát a húsos-zöldséges keverékre, és gyújtsuk meg (gyufával, öngyújtóval) - kézre vigyázni! Elég csak közel tartani az edényhez, hirtelen lángra kap. A láng hamar elalszik, amint az alkohol elillan, az étel ízén sem az alkohol fog érződni, hanem csak egy kellemes (és nagyon enyhe) aroma marad.

A nagy mutatvány után már csak a tejszínt és az ananászdarabokat kell hozzáadni, 4-5 percig összefőzni és a tésztával összeforgatni.

Ha kipróbáljátok, szívesen olvasok visszajelzéseket, kinek hogy sikerült! :-)

Címkék: gasztro sós főétel csirkehús keleties

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr373593533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2010.02.17. 09:54:00

Ismét finom volt :)
Javaslat: a tejszín mennyisége növelhető és a kaliforniai paprika még színesebbé teszi ezt az "indonéz" ételt.
"A"
süti beállítások módosítása