A brunchra készült másik étel a körözött volt, az ötletet köszönöm egyik kedves olvasómnak, Teónak! Ő tavaly készített körözöttet német barátainak, és sikerén felbuzdulva úgy döntöttem, én is prezentálok egy adagot.
A körözött igaz tavaszi étel, friss, könnyű és szépen tálalva teljesen jó fingerfood válhat belőle. Az egyetlen "hátulütője" talán a hagyma, mely egyeseket visszatarthat attól, hogy társaságban körözöttet egyenek - jelentem, a mi összejövetelünkön nem tartott vissza senkit, pedig kellemesen hagymásra sikerült kikevernem... :-)
A krém elkészítésénél a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy hogyan, mivel pótoljam az otthoni túrót, ami ugye a körözött alapja. Sokat olvasgattam ezügyben, és végül arra jutottam, hogy bár minden nemzetnek, így a németeknek is, annyiféle tejterméke van, nagyon nehéz két ugyanolyan dolgot találni. A különféle Quarkok egyáltalán nem hasonlítanak a túróhoz, inkább valami tejföl-tejszín-joghurt keverékként definiálnám őket. Az általam befutónak ítélt termék a (körniger) Frischkäse lett, mely, mint utóbb kiderítettem, tulajdonképpen ugyanaz, mint a Cottage Cheese. Az általam észlelt különbség talán annyi a Frischkäse és a Cottage Cheese között, hogy az előbbiben kisebbek a "gubicsok" és az állaga nagyon hasonlít a túróhóz. A legjobb állag eléréséhez mondjuk át kellett passzíroznom egy szűrőn, hogy a (számomra most fölösleges) nedvesség távozzon. Természetesen, ez sem eredményezte azt az igazi magyar túrót, de a végeredmény finom lett.
Kerestem volna még juhtúrót, hogy egy kicsit azzal is megbolondítsam, de nem találtam, talán majd legközelebb.
Én most tavaszi zsongásomban apróra vágott újhagymával készítettem a körözöttet, került még bele köménymag, só, bors és pirospaprika is. Vékony bagett szeleteket megkentem a körözöttel és Pisti segített a falatokra metélőhagyma-díszítést rakni :-)
Finom, egészséges, magyar(osch...) - elfogyott :-)
Ki hogy szereti a körözöttet?