Fél lábbal bár, de törve nem - valahogy így jellemezném napjaimat :-) Pihentetem a lábam, de azért ez nem megy nagyon sokáig, muszáj néha egy kicsit tenni-venni is, mert belebolondulnék, ha folyton csak egy helyben ücsörögnék. A mai vacsora is így jöhetett létre: minimális álldogálás a konyhában, hűtőben található hozzávalók felhasználása, sütőben rövid sütése és kész is lett a baconös-mozzarellás-paradicsomos szendvics!
A szendvicset általában hajlamosak vagyunk alulértékelni, pedig szegény nem tehet róla, hogy kreativitás híján milyen unalmasnak tűnhet... Végülis, tényleg könnyű beleszokni a ritmusba és mindig ugyanazokat a hozzávalókat pakolni a két szelet kenyér közé, de: ma megszállt az ihlet és egy finom, melegen fogyasztható szendvicset produkáltam, parizer és/vagy zalai nélkül (egyiket sem szeretem) ;-) Íme!
Hozzávalók: (4 szendvicsre)
- 8 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült toast kenyér (ízlés szerint más is lehet, persze)
- 1 cs. bacon
- egy fél fej hagyma
- egy paradicsom
- 1 cs. mozzarella (1 kisebb golyó)
- kevés vaj a szeletek megkenéséhez
- a "szószhoz": 4 ek ketchup, 2 ek majonéz, 1 ek mustár
- kevés bazsalikom (szárított vagy friss)
- csipet só és bors
A kenyérszeleteket megpirítjuk kenyérpirítóban olyan közepesen világosra, nem kell, hogy teljesen szárazak legyenek. Közben a baconcsíkokat egy kevés olajon egy serpenyőben szépen megsütjük. Mi úgy szeretjük, ha kicsit ropogós lesz, de azért nem égett. Érdemes őket papírtörlőre kiszedni és leitatni a "fölösleges zsírt", ha mondhatom ezt egy szalonnával kapcsolatban :-), így nem fog "elázni" a végtermék.
A szószhoz keverjük össze a ketchupot, majonézt, mustárt, sózzuk-borsozzuk és tegyük bele a fél hagyma felét, egész apróra vágva. Szeleteljük fel a paradicsomot, a mozzarellát és a maradék hagymát is vékony szeletekre. Ha kész a bacon, a zsírján gyorsan pirítsuk át a szószból kimaradt hagymát, így nem lesz olyan intenzív hagymaíze.
És akkor a szendvics: kenyereket megvajazni, rá a szószból egy keveset, rá a baconöket, rájuk a paradicsomszeletet, majd a pirított hagymát és végül a mozzarellaszeletekkel befedni. Szórjunk egy kis bazsalikomot a mozzarellára és a második szelet kenyér ráhelyezése előtt grillezzük meg egy kicsit (sütőben, grillen, mikróban) a szendvics-alapot, hogy a mozzarella finoman ráolvadjon. Ha ráolvadt, helyezzük rá a második szelet kenyeret és már kész is a szendvics!
Magában vagy salátával, vízzel vagy sörrel kísérve, aki ahogyan szereti :-)
Kinek mit jelent "A szendvics"?