Időről-időre olvasgatok angol nyelvű berlini blogokat is, többségük a gasztro-stílus-művészetek témák köré csoportosul. Nagyon szép képeket lehet nézegetni, sokszor igen jó szövegeket is olvasni, és - nem utolsó sorban - izgalmas tippeket kapni, mit érdemes megnézni, kipróbálni ebben a sokarcú városban. Pár napja megakadt a szemem egy friss poszton: az egyik blogger egy nagykövetség menzáján ebédelt! Mii? Hoogy? Énisénis!!! Ma kipróbáltuk, és le vagyunk nyűgözve, mindjárt ki is fejtem...


Kedvencem a színes csillár
A Nordische Botscahften ("Északi Államok Nagykövetségei") Berlin Tiergarten nevű negyedében található, sok más ország nagykövetségének szomszédságában, és Dánia, Grönland, Finnország, Norvégia és Svédország képviseletét látja el. A nagyközönség számára a Felleshus (Pan Nordic) épület látogatható, mely egyfajta központi épületként szolgál a nagykövetségek számára: koncerteket, előadásokat, kiállításokat, konferenciákat szerveznek itt, és a harmadik emeletén található a menza. 


Kívülről

A zászlók
Az épület juharfából, betonból és üvegből áll, modern, de egyben meleg, barátságos, világos is, afféle "skandináv"-érzése van az embernek, letisztult, helyenként trükkös megoldásokkal. 

A narancssárga is egy fotel!

Mivel ez az épület nem a konkrét követségek épülete, csak azok "központi elosztója", nincs biztonsági ellenőrzés, szabadon lehet bemenni - persze, azért több őr sétálgat fel-alá itt is. 

A lépcsők felülről

Ottjártunkkor épp egy dán bútortervező (Panton) színes, érdekes fotelei és székei voltak kiállítva, jól elszórakoztunk rajtuk :-)

Színek és formák

És akkor a menza. A nem követségi dolgozók számára délután 1 óra után szabadon látogatható étterem az épület más részeihez hasonlóan világos, faburkolatú, és igen zsúfolt, úgy látszik, sokan hallották már hírét. 


Minden nap háromféle fogás várja a vendégeket: egy húsos, egy halas és egy vegetariánus. Itt elolvasható az e heti étlap. Én az aznapi vega-ajánlatra, egy mozzarellás-gombás fogásra fentem a fogam, de sajnos, mire odaértünk, már elfogyott (negyed 2). Nem keseredtem azért el, ugyanazt kértem, mint Pisti: pulykamell steak-et borsos kéregben sütve, mangós-lilakáposztával és sült burgonyával. Jelentem: ilyen finom, szaftos, fűszeres pulykamellet még sosem ettem! A mangós-lilakáposztában a mangót különösebben nem vettem észre, de finoman érződött egy gyümölcsös íz a háttérben, gondolom, ő volt az. A sült krumpli is friss, finom volt. 


A menza kiemelten büszke arra, hogy mindennap friss halfogást tálal - ez egy északi országokat kiszolgáló egységnél alapkövetelmény! :-) Mivel Pisti nem annyira halevő, és én sem voltam tengeri hangulatban, azt ezúttal nem kóstoltuk meg, de van egy érzésem, hogy visszatérünk még... Kapható továbbá friss saláta, szendvics is, gyümölcsös desszertek, müzli, és mindenféle innivaló, kávé is, természetesen. 

Egy fogás 5 Euro körül mozog, ami egy ekkora adag és ilyen finom ételért nagyon-nagyon-nagyon olcsó! Az innivalókat, kávét külön kell fizetni, de azok sem drágák. 

És a végére egy tipp mindenkinek, aki Berlinbe jön, és esetleg ide is el akar látogatni. A Zoologische Garten nevű közlekedési csomópontból indul 6 percenként a 100-as busz, melyet mi városnéző busznak nevezünk, ugyanis a főbb turisztikai látványosságok mentén kanyarog, és végül az Alexanderplatzon áll meg. Minden megállója szinte egy-egy híres épület vagy park, így például a Győzelmi Oszlop (angyallal a tetején), Tiergarten (park), Reichstag (parlament), Brandenburgi Kapu, Unter de Linden, Staatsoper (operaház), stb.... 

A felújított Győzelmi Oszlop

A 100-as busz egyik megállója a Nordische Botschaften névre hallgat, itt kell leszállni, ha az ember egy finomat akar ebédelni! :-)

Rauchstrasse 1, 10787 Berlin

Címkék: berlin gasztro németország ezmegaz gasztrotapasztalás

A bejegyzés trackback címe:

https://boriavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr393593633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoriBlog 2011.02.16. 08:36:00

Köszönöm szépen! :-)

Árvai Krisztina 2011.02.16. 08:36:00

Kedves Bori!
Szeretnénk blogod részére egy díjat továbbadni az EgyszerűenNő blog szerkesztői nevében.
Kérlek kukkants be hozzánk :)
http://egyszeruenno.blog.hu/2011/02/21/barati_oleles_dij_kaptuk_tovabb_adjuk#more2676518

Alvarezfan1111 2011.02.16. 08:36:00

Nem mondták még, hogy ez a blog tulajdonképpen egy kínzóeszköz? Gondolok itt például a pulykamell steakre borsos kéregben sütve, mangós-lilakáposztával és sült burgonyával. Ráadásul még le is van fényképezve. :-)

BoriBlog 2011.02.16. 08:36:00

Köszi a tippet, utánanézek majd! Hát, tulajdonképpen Zehlendorfban lakunk, de Dahlem is itt van egy köpésre, Pisti ott dolgozik az FU-n :-)

PartizánOrsi 2011.02.16. 08:36:00

Jó tipp, köszi, itt van a munkahelytöl nem messze!
Ha esetleg további érdekességekre vágysz, ott a Védelmi Minisztérium menzája, ez is 1 óra után látogatható a nagyközönségnek, egy idöben sokat jártam oda. A menza az 5. vagy 6. emeleten van, szép a kilátás a Tiergartenre. Ja, és a pizzájuk fionm, kívánságra sütik, de nagyon hamar elfogy, 1:01-kor lehet, hogy még szerencséje van az embernek... Sajnos a honlapon semmit sem találtam a menzáról, a címe (szintén Tiergarten):
Bundesministerium der Verteidigung
Stauffenbergstr. 18
10785 Berlin

Más: pár nappal ezelött autóval jöttem dolgozni (ritkán fordul elö) és Dahlemen keresztül jöttem. Így ismeretlenül is eszembe jutottál útközben, hogy ugye valahol ott laktok :-)

BoriBlog 2011.02.16. 08:36:00

Mindenképp, csak jönnétek már! :-))

atilla 2011.02.16. 08:36:00

wow, mik vannak. ide tuti elmegyünk május(?)ban. :)
süti beállítások módosítása